Jäärmark elab edasi!

Kui eelmisel õppeaastal lõpetas Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi viimane lend, tekkis minul kui õpetajal küsimus, kas ka Jäärmark lõpetab? Tänaseks on kahtlused hajunud!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kristi Suppi, foto erakogust

Juba 23 aastat on Eestis tegutsenud SA Junior Achievement Eesti, kes tegeleb mini- ja õpilasfirmade programmidega, et ettevõtlus- ja majandusõpe oleks kättesaadav Eesti koolides. Pärnumaa koolid on aktiivselt haakunud nende programmidega algusest peale. Alles käesolevast aastast on hakatud ka riiklikul tasandil hoogsalt ettevõtlikkust ja ettevõtlusõpet toetama.

Kaheksa aastat tagasi tekkis idee, et kui meil on nii palju õppefirmasid, siis miks mitte pakkuda neile võimalust müüa oma tooteid ka kodulinnas? Kas seda peaksid organiseerima ainut õpetajad? Aga miks mitte anda võimalust õpilastele endile organiseerimiskogemuste saamiseks? Nii sündis üritus „Jäärmark“ – õpilaste projektimeeskond korraldabki müügipäeva „õpilastelt õpilastele“, kus saavad osaleda nii mini- ja õpilasfirmad, kui ka nooremad õpilased oma töötubades valminud toodetega, olgugi, et nende vanus ei luba veel õppefirmat luua.

Alustasime Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi abiturientidest, kes ongi seitse aastat üritust korraldanud. Lisaks müüjatele, on saanud sel päeval oma oskusi näidata muusikud, lauljad, tantsijad, trikiratturid jne. Oma õla on algusest peale alla pannud Pärnu Kaubamajakas, kes lahkelt lubanud kasutada müügipinda ja igati toetanud seda toredat päeva. Jäärmark kujunes vabariiklikuks ürituseks, kus on osalejaid olnud üle Eesti. Toetajaid samuti.

Kui eelmisel õppeaastal lõpetas Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi viimane lend, tekkis minul, kui õpetajal küsimus – kas ka Jäärmark lõpetab? Pärnu Raeküla Kooli minifirmad, kes Jäärmark 2014 osalejatena sellest probleemist kuulsid, küsisid: „Kas meie ei võiks olla järgmisel aastal korraldajad?“ Hurraa! Miks mitte? Väike kahtlus küll tekkis, et olete nii noored selleks suureks vastutuseks, mida sellises mastaabis üritus nõuab …

[pullquote]Juba 12. detsembril ootame kõiki osalema tänavusel Jäärmarkil, kus müügilaudade taga on pea 30 meeskonda üle Eesti. Esinevad noorte bändid, toimuvad võistlused parimate tiitlitele[/pullquote]Tänaseks on kahtlused hajunud! Jäärmark elab edasi! Juba 12. detsembril ootame kõiki osalema tänavusel Jäärmarkil, kus müügilaudade taga on pea 30 meeskonda üle Eesti. Esinevad noorte bändid, toimuvad võistlused parimate tiitlitele, kellele auhinnad on välja pannud kümned toetajad lisaks toetavale Pärnu Linnavalitsusele, Pärnu Ülejõe kooli ja Pärnu Raeküla koolile. Üllatusi jagub! Erilisteks üllatajateks on aga Pärnu Raeküla kooli 9.-klasside õpilased, kes selle kõige organiseerimisega on seni super-hästi hakkama saanud!

Planeeritud esinejad: Triin Kikkas, Liisbet Rooma, Howling Sky ja palju teisi.

Pärnu Raeküla Kooli õpilaste poolt korraldatud üritust toetavad:
AS Pärnu Vesi, Boost Juice Bar, Juustukuningad OÜ, Exit room, KUMA, Maiasmokk OÜ, McDonaldˇs, OÜ Pintselsabad, Perona Bowling, Piljardiklubi Pool Kaheksa, Pizzakiosk OÜ, Poisi Eine, Pärnu Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, Pärnu Kaubamajakas, Pärnu Laserpark, Pärnu Linnavalitsus, Pärnu Raeküla Kool, Pärnu Ülejõe Põhikool, Swedbank, Vitamin Well.

Pärnu on noortesõbralik! Ja meie noored on ettevõtlikud! Kohtume Kaubamajakas, põneval õpilaslaadal!

Kristi Suppi, majandusõpetaja