Kunstirestoran Art Priori kutsub jääkarusid toetavale õhtusöögile

jaakarule uus koduJuba pikemat aega on murepunktiks olnud teadmine, et Tallinna Loomaaia jääkarudel on oma ruumides kitsas ja et need inimesed, kes põhjameredele ei pääse, saaksid ka edaspidi neid ilusaid loomi näha, on valgekarvalistele hiidmõmmikutele uut kodu vaja. Seepärast korraldavad jääkarude abistamise initsiaatorid koos kunstirestoraniga Art Priori 18. novembril õhtusöögi jääkarude toetuseks, et antud probleemi tõsidust taas päevavalgele tuua.

Üritus on tutvustava iseloomuga

Projekti eestvedaja Veronika Padar ütleb, et õhtusöögil tahetakse Eestimaa inimestele tutvustada võimalusi uue polaariumi rajamise toetamiseks, panna neid kaasa mõtlema, eelkõige aga tahetakse ühiskonda loomaaia jääkarude probleemist laiemalt teavitada. Tuntud skulptor Tauno Kangro valmistab ürituseks jaoks ka jääkaruskulptuuri, mis müüakse maha enampakkumisel, raha läheb mõistagi polaariumi rajamise tarvis. Õhtul esineb ja tundud  meteoroloog, polaaruurija ja teadusfotograaf Timo Palo.

Jääkarude uue kodu makett.
Jääkarude uue kodu makett.

Ootame kokkutulnutelt projekti edukaks realiseerimiseks häid ideid ja nõuandeid.

Projekt “Jääkaru uus kodu” sai alguse septembris 2012. aastal eraisikute initsiatiivil ning läbi viidi mitmeid üritusi, meediakajastusi ja kampaaniaid. Annetusrahadega õnnestus koostada eelprojekt, kus abiks olid Innopolise arhitektid. Tänaseks päevaks on projekti algatajatel valminud polaariumist ka makett, mida tutvustati ka sellel suvel Kaubandustööstuskoja üritusel. Korduvalt on pöördutud abi saamiseks ka Euroopa Liidu fondide poole, kuid paraku ei ole leitud seda õiget meedet, mis vastaks antud projekti kriteeriumitele.

“Tänaseks oleme heade inimeste abiga kokku korjanud üle 100 000 euro, aga jääkarude polaariumi ehituseks läheb vaja hinnanguliselt 4 miljonit eurot,” räägib Veronika Padar. “Tallinna Loomaaias on käinud erinevad loomakaitse organisatsioonid, kes on andnud oma arvamuse, et kui midagi ei muutu, viiakse meie karud siit lihtsalt minema. Riia Loomaaiast viidigi nii minema elevant, kaelkirjak.” Hetkel on Tallinna loomaaias isakaru Nord, emane Frida ja imearmas pojake Nora.jaakaru

Eesmärk on leida toetajaid

Projekti toetavad jätkuvalt mitmed firmad ja asutused, kus on üleval annetuskastid, mis said üles pandud Kristiine keskusesse, Solarise ja Plaza kinodesse, Stockmani, Tallinna lennujaama, Ülemiste keskusesse, bussijaama, Meritoni hotelli, Tallinna teletorni. Toetusliinid on avanud Tele2, Elisa ja Elion. Annetada saab ka Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi kaudu nende Facebooki kodulehel olevale kontonumbrile. Projekt pole kahjuks veel leidnud suurtoetajaid.

Looduslähedane restoran jagab muret

karu kodu makett
Jääkaru kodu makett.

“Art Priori jaoks on selle projekti võõrustamine oma ruumides oluline, kuna restorani natuurilähedus ja armastus looduse vastu on meie kokkade peamine  inspiratsiooniallikas,” räägib üks Art Priori eestvedajatest Piia Ausmann. “Loomaaed on ühelt poolt, küll suletud maailm, kus loomad on väljas niiöelda vaatamiseks, kuid me peame silmas pidama ka loomaaedade olulisust teaduse seisukohalt. Loomaaiad on väga olulised uurimiskeskused, mis analüüsivad erinevaid loomaliikide ja nende populatsioonide säilimist. Mitmed loomad on looduses muutnud niivõrd haruldaseks, et nende ainus võimalik püsimajäämine on seotud loomaaedade panusega.  Tallinna Loomaaed omab väga olulist rolli rahvusvahelistes uurimistöödes ja ning selle renomee, ideoloogia ja jätkuv areng loomade elutingimuste parandamisel on Eesti jaoks prestiiži küsimus. Tallinna Loomaaed räägib kaasa globaalsetes liikides säilitamise küsimustes,” peab Piia Ausmann oluliseks selliste ürituste toetamist.

Kõigest sellest kuuleb ja seda saab läbi arutada jääkarusid toetaval õhtusöögil restoranis Art Priori 18. novembril. 

Lisainfo: Veronika Padar, projekti “Jääkaru uus kodu“ juht: Veronika.padar@tulekodu.ee , tel 516 0363.

Monika Kuzmina