Eakad koguvad maanteemuuseumis liiklustarkust

Sel neljapäeval toimub Eesti Maanteemuuseumis eakatele suunatud liiklusteemaline infopäev. Arutletakse teemal “Kuidas liikluses terveks jääda”.

Liiklusohutust on harjutud õpetama peamiselt lastele ja noortele, aga Eesti Maanteemuuseum murrab tänavu taaskord traditsiooni ning suunab liiklusteemalise tähelepanu ka eakatele. “Statistika näitab, et üle 65-aastaste inimeste osa Eesti ühiskonnas aastatega kasvab. Eakad osalevad üha aktiivsemalt ühiskondlikus elus, kuid samas ei arvesta tänane liikluskorraldus piisaval määral eakate individuaalset omapära,” põhjendas maanteemuuseumi liikluskasvatuse pedagoog Triinu Õispuu õppepäeva vajalikkust.

Infopäeva ” Kuidas liikluses terveks jääda” vestlusringi juhivad Indrek Koemets Lõuna prefektuurist ning liikluspsühholoog Gunnar Meinhard. “Kui juba muuseumisse on tuldud, siis ei saa üle ega ümber maanteede ajaloost,” märkis Õispuu. Tutvutakse teedeajalooga ning uuritakse, kuidas on kujunenud liiklusreeglid. Muusikalist vahepala pakub muuseumi oma töötaja Kaja Kerner, kes võlub akordionist välja mõnegi uhke pilliloo. 

“Liikluskasvatus on maanteemuuseumi südameasi, hoolimata vanusegrupist,” selgitas Õispuu. Tema sõnul on vajalik, et eakate osalemist liikluses arvestataks nii ohutuse vaatenurgast kui nende liikumisvajaduse sotsiaalses mõõtmes. “Inimesed ei oma sageli piisavat informatsiooni eakate liikumisega kaasnevatest tingimustest, sellest, milliseid probleemid on eakatel ja milline on nende probleemide mõju liiklusohutusele. Samas on kindel, et eakate liiklemist parendavad meetmed parandavad ühtlasi ka teiste liiklejate ohutust,” rõhutas Õispuu.

Infopäeval osalevad Põlvamaa eakad on ka ühed esimesed, kes saavad näha maanteemuuseumi uusimat eksponaati ZIS-110B, mis valiti tänavuse Tartu Motoshow ilusaimaks autoks. Uhke masin peatub muuseumis kuni aprilli lõpuni.

Eesti Maanteemuuseum asub Põlvamaal, kunagise Tartu-Võru postitee ääres, endises Varbuse hobupostijaamas. Eesti Maanteemuuseum on Eesti maanteede ajalugu kajastava materjali kogumise, uurimise ning üldsusele vahendamise keskus nii teaduslikel, hariduslikel kui ka meelelahutuslikel eesmärkidel. Maanteemuuseumi asutaja on Eesti Maanteeamet.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap