Väimelas, Tartus, Tallinnas ja Pärnus tutvustatakse hõimurahvaste kirevate köökide retsepte

Oktoobrikuus kutsuvad kultuuripärandi aasta toimkond ja MTÜ Fenno-Ugria Asutus Eesti koole üles uurima ja proovima meie hõimurahvaste kireva köögi retsepte. Et retsepte paremini tundma õppida ning need läbi katsetada, toimuvad teabepäevad projektiga liitunud koolide kokkadele ja õpetajatele:

Igal aastal tähistatakse Eestis oktoobri kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana hõimupäeva, et väärtustada soome-ugri rahvaste kultuuri. Kultuuripärandi aastal ehk tänavu on hõimupäev 19. oktoobril, ent kuna sündmusi jätkub peaaegu kõigisse oktoobripäevadesse, siis on tegu terve hõimukuuga.

Projektiga “Hõimupäev koolisööklas” on oodatud liituma kõik Eesti koolid – nii väikesed kui ka suured, nii maal kui ka linnas. Osaleda on võimalik lastel, lastevanematel, õpetajatel, koolikokkadel ja toitlustusfirmadel.

Kooli valitud oktoobrikuu päeval kutsutakse koole, koolikokkasid ja toitlustusettevõtteid üles pakkuma koolisööklas soome-ugri menüüd. Samuti innustatakse õpilasi koos õpetajatega valmistama soome-ugri toite tööõpetuse või kokanduse tundides. Hõimurahvaste toitude valmistamise õpetused saavad kõigile huvilistele kättesaadavaks videotena.

Videosid saab näha Finno-Ugric Tastes Youtube’i kanalis, lisaks on võimalik tutvuda perepetšide valmistamise retseptiga.

Hõimukuul valitakse veebimängu käigus kõige mõnusam ugrimugri maitse. Hõimupäeva koolisööklas toetavad kultuuriministeerium ja EV95.

Teabepäevad

Iga hõimutoidu-pärastlõuna koos roogade valmistamisega kestab kolm-neli tundi, kõiki roogasid saab proovida ja kõigile küsimustele proovitakse leida vastused.

Koolitustele saab registreerida meiliaadressil finnougrictastes@gmail.com. Rühma suurus on 12-15 inimest — registreerimisega on mõistlik kiirustada. Kursusel on õpetajaks Eestis elav udmurditar Ljudmila Ruukel.

Lisainfo: Ljudmila ja Aivar Ruukel, https://www.facebook.com/FinnoUgricTastes