Tartu ülikooli muuseumid kutsuvad perega põnevat akadeemilise pärandi päeva veetmav

Tartu ülikooli ajaloomuuseum.

18. novembril tähistavad Euroopa ülikoolid akadeemilise pärandi päeva, mille puhul toimub alapealkirja all „Elu jälg“ Tartu ülikooli muuseumides ja botaanikaaias mitmeid erakordseid üritusi, mis tutvustavad ajaloost ühel või teisel moel tänaseni jõudnud akadeemilise pärandi säravaid näiteid. Põnevat uudistamist jagub nii suurtele kui ka väikestele.

Kunstimuuseumi eestvedamisel saab kell 14 peahoone kella alt alguse tasuta ekskursioon, mille käigus tutvutakse peahoone arhitektuurilise ja akadeemilise tähendusega nii minevikus kui ka tänapäeval. Külastatakse suurepärase akustikaga aulat ning pööningul asuvat kartserit ja uuritakse, miks ülikool 19. sajandil üldse sellist ruumi vajas. Ekskursioon lõpeb kauni interjööriga ülikooli kunstimuuseumis, kus tutvustatakse üht kahest säilinud Immanuel Kanti surimaskist ning tehakse ringkäik ajutisel näitusel „Kuidas viia kokku korporandid ja õllekannud. Ühe grupipildi restaureerimise lugu“.

Ülikooli loodusmuuseumis on aga suurepärane võimalus taksidermist Andres Lehestiku eesvedamisel teada saada, mis täpsemalt on topised, miks neid vaja on, kuidas on aegade jooksul muutunud eluslooduse säilitamise põhimõtted ja viisid ning kus ja kuidas  topiseid tänapäeval valmistatakse. Loeng algab kell 13 aadressil Vanemuise 46, auditoorium 301. Loengu toimumist toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Toomemäel TÜ ajaloo muuseumis jutustatakse kell 12.30, 13.30 ja 16.30 lugusid kuulsate isikute surimaskidest ja sellest, kuidas ja milleks inimestelt aegade jooksul surimaske on võetud. Sel päeval on huvilistel erakordne võimalus kell 12 ja 14 pääseda ekskursioonile muuseumi fondihoidlatesse, mis on paigad, kus säilitatakse ja hoitakse suurt osa akadeemilisest pärandist. Kell 13 toimub ekskursioon ülikooli varakambrisse, kus on välja pandud ülikooli väärtuslikemad varad. Lisaks toimub kipsist käejälgede meisterdamine ja võluketaste valmistamise töötuba ning võimalus on vaadata filmiprogrammi „Ülikooli pärand filmilindil“. Sissepääs üritustele muuseumi piletiga.

Botaanikaias aga on võimalik kell 10-17 tutvuda vahenditega, mille abil toimus botaaniliste õppeainete omandamine 50 aastat tagasi. Kella 10-18 on avatud ka Tartu tähetorn.

Akadeemilise pärandi päeva kava TÜ ajaloo muuseumis:

Muuseum ja toomikiriku tornid avatud 11-17. Sissepääs muuseumi piletiga.

12-13, 14-15
Eksklusiivne ekskursioon TÜ ajaloo muuseumi fondihoidlasse


12-16
Võluketaste valmistamise töötuba

12-16
Meisterdamistuba „Käed kipsi“

12.30-13, 13.30-14, 16.30-17
Kuulsate isikute surimaskid: Kes? Miks? Kellele? Kuidas?

13-14
Väärtuslik akadeemiline pärand ülikooli varakambris (ekskursioon)

14-17
Filmiprogramm „Ülikooli pärand filmilindil“

15-16.30
Programm „Väärtuslik varandus meie mälestuste sahtlis“ ülikooli varakambris