Endisest meiereist saab majutuspaik

Tääksi keskasula võimas maakividest meiereihoone ärkab uuele elule. Argipäeviti müttavad seal töömehed, nädalavahetustel abistavad kohaliku jalgpalliklubi poisid ja mehed.

Hoones lendavad keevitussädemed ning esimeselt korruselt on välja taritud kümneid tonne metalli ja kive. Hiiglaslik haamer käes, mürtsutas eile vana betooni lõhkuda ettevõtmise hing, Tääksi spordiklubi  eestvedaja Toomas Aavasalu.

Kalevipojana möllav spordimees arvab, et just väike hubane hotell Tääksi spordikompleksis veel puudub. Sportimisvõimalused, alustades valgustatud suusarajast ning lõpetades populaarse spordimajaga, on juba olemas.

Täiuslik spordikompleks

Seega ei kõhelnud Toomas Aavasalu kaua, kui nägi võimalust osta spordiklubile 1930. aastate algul ehitatud meiereihoone, mille kunagisest funktsioonist andis aimu vaid üks suur roostevaba vann. Hoone ja sellega koos käiva 1,2-hektarise maatüki eest tuli maksta 82 000 eurot.

Renoveerimisprojekti järgi tuleb ülemisele korrusele kaheksa, koos lisavooditega 16 majutuskohta. Alumisele korrusele kavandatakse baar, kaminasaal, köök ja saunakompleks. Renoveerimistööde maksumuseks plaanitakse 192 000 eurot.

Oodatakse linnuvaatlejaid

Kui jaanuarikuuks saadakse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt projektile heakskiit, tuleb pool summast toetusena. Toomas Aavasalu rõhutas, et hoone valmib ka toetuseta, siis panustatakse rohkem oma raha ning valmimine venib.

Renoveerimisprojekti tegid arhitektid Margus ja Tarmo Maiste. «See on väga vahva vana maja. Tore, et see säilib ning saab uue funktsiooni,» rõõmustas Margus Maiste.

Toomas Aavasalu sõnutsi on juba praegu tema sõbrad ja tuttavad Eestist ja Venemaalt avaldanud soovi maalilisse ja rohkete sportimisvõimalustega Tääksi ööbima jääda. «Järgmiseks suveks on tehtud broneerimisi Itaaliast, Venemaalt ja Soomest,» rääkis ta. «Suvel tahab siia tulla mitu linnuvaatlejate gruppi Itaaliast. Tääksis elab härrasmees, kes on üle 30 aasta linde vaadelnud — tema on valmis neid juhendama.»

Aavasalu sõnul kavandatakse hotelli just aktiivsetele puhkajatele. «Hakkame korraldama ümbruskonna looduskaunites ja kultuurilooga paikades giidiga jalgrattamatku. Rattaid laenutame kohapeal. Talviti ajame Õnniste poole sisse kümnekilomeetrise suusaraja, laenutuseks pakume laiu jahimehesuuski,» kõneles ta.

Vana meiereihoone õuele plaanitakse suitsusauna ning telkimispaiku. Hotell peaks külla tooma mitu töökohta: kokale, koristajale ja matkajuhile.

Paar aastat tagasi kerkis Aavasalu vedamisel Tääksisse spordimaja, mille seinatennise- ehk inglise keeles squash’iväljak on reklaami tegemata väga populaarne. «Õhtused ajad on nädala sees broneeritud juunikuuni,» lausus ta. Vabu aegu on vaid päeviti. Nädalavahetusi ei broneerita, neid hoitakse jooksvateks üritusteks.

Toomas Aavasalu ütles, et uude hotelli kavandatakse ka näituseruumi, kus eksponeeritakse maja ajalugu. «Esialgu on ajaloost vähe teada. Oleksin tänulik, kui inimesed tooksid mulle hoonest pilte ja lugusid,» lisas ta.