Anglas valmivad värsked leivad

Täna kella ühest küpsetatakse Angla pärimuskultuurikeskuses heategevuse nimel üheskoos n-ö kakukesi, sealjuures toimub ka väike Karja Pagari leivapresentatsioon.

“Paneme leivad n-ö ühte ahju, mitte ühte kappi,” täpsustas Angla pärandkultuurikeskuses toimetav Alver Sagur. Koostööpartnereid on pärandkultuurikeskusel ju mitmeid, sealhulgas ka vald ja maakond Karja Pagari kõrval.

Pärast küpsetamist toimub degusteerimine ning vestlusring vabas vormis.
Tänane üritus paigutub 1. kuni 14. oktoobrini kestva Angla leivanädala raamidesse. Nimelt alates 1. oktoobrist algusega kell 10 ja 15 on käinud pärandkultuurikeskuses uudistamas mitmeid gruppe, iga päev.

“Sellel aastal ootab tuulikutemaal tõeline viljajahvatamistöö,” kutsus pärandkultuurikeskus inimesi vaatama, kuidas õieti viljast saab leib. “Soodsa tuulega saab jälgida, kuidas Vilidu tuulik viljast leivajahu jahvatab ja oma käega katsuda, kuidas vanasti käsikivil jahvatati. Mölder jagab vanavanemate tarkusi ja õpetusi viljakasvatusest, koristusest, rehepeksust ja veskikultuurist. Koduleiva toas maitseme sooja koduleiba ürdivõi ja teega.”

Välja on kuulutatud ka leivateemaline jutuvõistlus. Niisiis on oodatud toredad meenutused vanaemade ja -isade leivaküpsetamise traditsioonidest ning leiva tähtsusest meie igapäevases elus. Jutte võivad kirjutada kõik, nii lapsed kui täiskasvanud. “Me vahet ei tee,” märkis Alver Sagur. Parimad tööd saavad teatavaks pärast leivanädala lõppemist.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap