Võrumaal tuvastati sõjahauast kuue inimese säilmed

Võrumaal on tuvastastatud kuue inimese säilmed, kes langesid 66 aastat tagasi Määritsa lahingus, võideldes vaba Eesti eest.

Langenud leiavad lähiajal viimase puhkepaiga Osula kalmistul, oma võitluskaaslaste kõrval. Kuue Määritsa lahingus langenu kohta oli teada, et nad maeti põlenud talumaja trepi ette. Matus saigi tuvastatud täpselt lahingupaigale pandud mälestuskivi juurest, kuid leid on toonud juurde uusi küsimusi 66 aasta taguste sündmuste kohta.

“Hetkel on täiesti arusaamatu see, miks inimestel on peaaegu et ühest kohast ja sarnased luumurrud. Jalad on reitest murtud,” rääkis sõjahaudade uurija Arnold Unt. Siiski olid langenud maetud ristiinimese kombel – asetatuna kõrvuti ning peaga lääne suunas. Kolm majast põgenemiskatsel hukkunud võitluskaaslast said Osula kalmistule ümber maetud möödunud aastal. Nüüd lahkuvad legendaarsest lahingupaigast nüüd viimasedki metsavennad. Ja need inimesed saavad maetud austusavalduste saatel, mis neil kunagi on saamata jäänud.

Määritsa lahing on Eesti metsavendade ajaloos üks märkimisväärsemaid. Seitsme tunni jooksul suutis käputäis mehi ja naisi panna vastu suurele julgeolekutöötajate ja hävituspataljonlaste hulgale. Kui ründajad suutsid ümberpiiratud maja katuse leekkuulidega põlema panna ja tegid ettepaneku alistuda, heiskasid vastupanu osutajad majast välja sini-must-valge ning jätkasid võitlust, kuni maja katus sisse varises.

Nüüd, kui võsastunud taluase saab matmispaiga staatusest vabaks, saavad ka langenud vana taluperenaise järeltulijad seal julgemalt toimetada ning ümbrust korrastada. “Võibolla siia teha üks väike mälestustahvel või selline, et saaksid ikkagi selle lugu jutustada,” arvas Hindriku talu omanik Mati Määrits.

Mõneti on ka sümboolne, et säilmed said tuvastatud just vahetult enne Eesti taasiseseisvumise aastapäeva, sest just eesti rahva vabaduse ja iseseisvuse eest need inimesed võitlesidki.