President Ilves tänas Haapsalus kodukaunistajaid

 

 

Pühapäeval,19.augustil, andis president Toomas Hendrik Ilves Haapsalu kultuurikeskuses ligi sajale kauni kodu konkursi võitjale üle aukirjad ja korraldas neile kultuurikeskuse kohvikus vastuvõtu.

Kauni kodu konkursil autasustati 51 kodu üle Eesti. Kuigi kauneid kodusid on Eestis palju rohkem, pääses igast maakonnast ja neljast suuremast linnast auhinnatute sekka neli kodu, selgitas Eesti Kodukaunistamise Ühenduse eestseisuse esimees Arvi Altmäe. Kokku oli auhinnasaajaid aga 81, sest peale kodude oli tunnustatute seas veel kaks kortermaja, kolm omavalitsust, neli lasteaeda, kaks küla, neli ühiskondlikku hoonet jt.

Kuni kodu konkursi võitjad läksid presidendilt aukirja vastu võtma terve perega, nii et presidendi kätt said suruda ka päris väikesed poisid ja tüdrukud. Oma inimestele oli tulnud kaasa elama ka maavanemaid jt omakandi inimesi. Kaugemalt tuldi lausa bussidega ja kultuurimaja sai rahvast pilgeni täis.

„Suur tänu südamega tehtud töö eest,“ ütles president Ilves oma kõnes. Ta lisas, et kodukaunistamine on terve pere ja kogukonna ühistegevus.

„Kodu korda tehes olete korda teinud ka oma kodukoha,“ ütles president Ilves. „Korratuse vastu saame ise tehes, mitte teisi kritiseerides.“

President üles oma kõnes veel, et omavalitsused peaksid rohkem kuulda võtma oma inimeste soove ja arvamusi, et kodukoht oleks elamisväärne.

Külalisi tervitanud Haapsalu linnapea Urmas Sukles aga tunnistas siiralt, et kodu rajamine ja hoidmine on raske töö: „Tean, mida tähendab, kui muru on jälle kõrgeks kasvanud.“

Läänemaalt said presidendilt autasu Siim Saarevälja kodu Haapsalus, Piret ja Tarmo Veepalu Lihulast, Elje ja Olev Erit Tusarist Nõva vallas ja Imbi ning Kustav Vilba Virtsust.

„Minu ülesanne on muru niita, trimmerdada ja lilli kasta,“ ütles Siim Saareväli oma vastvalminud kodu kohta Haapsalu vanalinnas lossipargi lähedal.

Kaunimad kodud esitas autasustamisele maavalitsus, ütles Läänemaalt kodukaunistamise ühenduse eestseisusesse kuuluv ajakirjanik Ene Pajula.

Esimest korda oli autasustatute seas kogudus. Narva linnavalitsus oli austasustamiseks esitanud kolm kaunist aeda: kaks neist sai Narva Jumalaema Ikooni kirik, ühe oma vaestemaja ja teise kiriku aia eest. Kolmanda auhinna sai lasteaed Cipollino.

Lasteaedadest tunnustas president veel Naksitrallide lasteaeda Hiiumaal Emmastes, Haljala lasteaeda Pesapuu Lääne-Virumaal ja Viiratsi lasteaeda Viljandimaal. Omavalitsustest said aukirja Väätsa Järvamaalt, Palupera Valgamaalt ja Kohtla-Järve linn.

President Ilves kutsus üles märkama, kui palju on Eestis viimastel aastatel korda tehtud maju ja kui palju ilusamaks on kõik muutunud.

Kaunima kodu tänavune konkurss oli 15. Selle traditsiooni taaselustas president Lennart Meri, kui ta kõneles sellest emadepäeval 1997. Haapsalus oli autasustamine ja presidendi vastuvõtt teist korda, esimest korda oli see 200. aasta 23. juunil.

Autasustatud said presidendilt tänukirja, kinkekaardi ja paksu pildiraamatu, kus on igast kodust või majaümbrusest väike kirjeldus ja kolm fotot.

Külalised said osa ka laupäeva öösel lõppenud bluusipeost, sest aktust alustas ja lõpetas Compromise Blue.