Keenias läheb eestlaste toel uuel aastal kooli 75 last

Shianda lapsed mudast majas.

Jaanuari esimesel nädalal said 75 Shianda küla last Lääne-Keenias endale uue koolivormi, sandaalid ja muu vajaliku, et alustada või jätkata oma kooliteed. See sai teoks tänu eestlastele, kes toetavad nii põhikoolilapsi, keskkooliõpilasi kui ka neid, kes peavad minema erikooli füüsilise puude tõttu.

Juba teist kooliaastat järjest läheb sel nädalal suur hulk Shianda küla lapsi kooli tänu Eestist saabuvale toetusele. Kui eelmisel aastal käis eestlaste toel koolis poolsada last, siis tänavu lisandus neile veel paarkümmend vanemateta last.

Orvud Lydia, Issac ja Absack lähevad kooli tänu Tallinna Ühisgümnaasiumi 7. klassi õpilase Mairen Mangussoni, tema klassikaaslaste ja inglise keele õpetaja Triin Noorkõivu algatusele. Kodanikupäeva eel novembris sündis mõte korraldada koolis globaalse kodaniku laat, kus õpilaste omatehtud suupistete ja käsitöö müügist kogutud raha sooviti annetada Aafrika lastele hariduse omandamiseks. Esialgsed lootused koguda ühe lapse kooliraha 40 euri täitusid mitmekordselt. Lydia, Issac ja Absack saavad kogutud toetusega koolis käia lausa kolm aastat.

Lisaks koolitoetusele jõuavad sel nädalal lasteni ka toetajate kirjad ja Tallinna ühisgümnaasiumi 8. klassi õpilase Tõnis Tamme omatehtud kingitus – kadakast nikerdatud kaelaehe Eesti ja Keenia lippudega ning kiswahilikeelse kirjaga Ninakupenda („Sa meeldid mulle“).

MTÜ Mondo toetusprogramm „Kingitus lähedasele – abi kaugele“ pakub alates 2009. aastast eestlastele võimalust annetada Ghana, Keenia, Uganda ja Afganistani kogukondade sotsiaalseks arenguks. Toetada saab nii konkreetse lapse haridusteed kui ka naiste ja erivajadustega inimeste toimetulekut. MTÜ Mondo partneriteks on kohalikud organisatsioonid, kes kindlustavad abi kohalejõudmise konkreetsete abivajajateni. Toetusprogrammi raames käib lisaks Keenia lastele koolis veel 130 last Ghanas.

www.muudamaailma.ee
www.mondo.org.ee