Virumaa noortele tuuakse uuest aastast rahvusvahelised keeletestid koju kätte

Tallinna Ülikooli keelekeskuse juhataja Tuuli Oder ja Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik allkirjastasid kolmapäeval, 14. detsembril Narvas koostöölepingu, mille kohaselt hakkavad uuest aastast Narva kolledžis toimuma Tallinna Ülikooli korraldatavad rahvusvaheliste keeletestide väljasõidueksamid.

Esialgu on Narvas võimalik sooritada IELTS (International English Language Testing System) eksamit, mis on eelduseks õppima asumisel 135 riigi 6000 ülikoolis. Samuti korraldatakse koostöös kahe kõrgkooli vahel nende Narva kolledži üliõpilaste nõustamist, kes kolledži inglise keele eriala lõpetamiseks sooritavad CAE (Certificate in Advanced English) rahvusvahelise keeleeksami. Nimetatud sertifikaat võimaldab erinevates riikides töötada inglise keele kui võõrkeele õpetajana.

Tallinna Ülikooli keelekeskuse juhataja Tuuli Oderi sõnul on varasemate IELTSI eksamite sooritajate analüüs näidanud, et Virumaalt pärit inimestel on väga suur huvi rahvusvaheliste keeletestide vastu. Tema sõnul on eksami vastu suur huvi ka Peterburis, Narva aga on sealsetele elanikele märkimisväärselt lähemal kui Tallinn. Oderi sõnul on just inglise keele õpetajaid ette valmistav Narva kolledž Tallinna Ülikooli juures asuvale keelekeskusele väärikas partner, hoogustades Tallinna ja Tartu ülikooli koostööd ka regionaalsel tasandil.

Tallinna Ülikooli keelekeskus on alates 2008. aastast rahvusvaheliste keeletestide IELTS ja Cambridge ESOL eksamite esindus Eestis. Koostööleping Narva kolledžiga teeb eksami soorituse Lääne- ja Ida-Virumaa noortele oluliselt lihtsamaks, sest jääb ära vajadus sõita Tallinna. Leping Narva kolledžiga hõlmab ka laiemat koostööd keelekeskuse ja kolledži vahel – plaanitakse Tallinna Ülikooli keelekeskuse kaasamist näiteks Narva infokeskuse rajamisel.

Allikas: Tallinna Ülikool