Võimu ja rahva vahel peab olema seos

“Oleme kaotanud seose keskuse ja ääremaa vahel, sest paljud Riigikogu liikmed ei tea, mis toimub piirkondades, kelle esindajatena nad otsuseid langetavad. Aga võimu ja rahva vahel peab olema seos,” märkis Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin Tartu Ülikooli Narva kolledžis toimunud väitlusel. Väitluse teemaks oli “Riigiasutused peaks asuma ka väljaspool Tallinna”.

Jaataval poolel esinesid Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin ja Narva linnapea Tarmo Tammiste, kes oma avakõnes keskendusid pealinnas elavate poliitikute teadmatusele teiste eesti piirkondade probleemidest. “Selline olukord laheneks siis, kui riigiasutused asuksid Eesti erinevates piirkondades,” ütles Stalnuhhin.

Eesti Väitlusseltsi esindajad Donat Voronin ja Artur Zahharov oponeerisid poliitikule väitega, et probleemi ei saa lahendada teise probleemi tekitamisega. “Asutuse kolimine teise kohta rikub selle tööd. Esiteks te ju ei tea, kas see asutus saab oma uues kohas sama hästi toimida. Teiseks, kas asutuse töötajad on üldse nõus kolima uude linna? Miks peaks lõhkuma toimiva infrastruktuuri, teadmata, kas see uues kohas üldse tööle hakkab?” oponeeris Voronin.

Narva linnapea Tarmo Tammiste nõustus, et kolimisel üksnes kolimise pärast pole mõtet. “Kuid asutused peaksid asuma seal, kus on nende vastutusala tähtsamad objektid. Suurim osa elektrist tuleb Narvast. Miks mitte tuua energeetikaga tegelev majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi osa Tallinna? Niisamuti võiks Ida-Virumaal asuda TTÜ energeetikateaduskond,”
rääkis Tammiste.

Väitlusseltsi esindaja Artur Zahharov argumenteeris selle vastu, tuues näiteks tehase. “Selleks, et tootmistšehh töös püsiks, ei pea juht olema igal ajal kohapeal. Nii ka ametnik või poliitik ei pea ilmtingimata elama selles piirkonnas,” väitis Zahharov.

Marleen Pedjasaar
Eesti Väitlusselts