Võrtsjärve konverents kutsub huvilisi Viljandisse

Foto: Võrtsjärve Sihtasutus
12. mail Viljandis Pärimusmuusika Aidas peetaval konverentsil käsitletakse Võrtsjärve olukorda, kirjeldatakse piirkonna majanduslikke, ökoloogilisi ja sotsiaalseid protsesse ning kavandatakse edasisi tegevusi.

Võrtsjärve Sihtasutuse juhataja Jaanika Kaljuvee ütles, et käesolevat aastat võib omamoodi Võrtsjärve aastaks nimetada ning pikem ettevõtmiste sari kulmineerub konverentsiga „Meie Võrtsjärv“.

„Me teame, et Võrtsjärv ei ole lihtsalt kuupkilomeeter magedat vett. Teame, et järv ei ole ühekordseks kasutamiseks, et järvele ei tohi haiget teha,“ selgitas Kaljuvee. „Me tahame leida parimaid lahendusi, kuidas inimene ja järv teineteist toetavalt ning teineteisest hoolides läbi saavad. Et Võrtsjärve ja piirkonna arendamisega edasi minna, peame rääkima, arutlema ja edasistes tegevustes kokku leppima.“

Konverentsil räägitakse Võrtsjärvest ja selle ümbrusest kui elu- ja töökohast, eneseteostuse paigast ja ettevõtluse võimalusest. Kõne all on arengute planeerimine piirkonnas, Võrtsjärve veetaimestiku levik ja seda määravad tegurid, rahvusvaheline koostöö Living Lakes koostöövõrgustikus ja Võrtsjärve maine. Samuti antakse ülevaade konverentsile eelnenud ettevõtmistest. Konverentsi moderaator on muinsuskaitse filosoof ja ettevõtja Urmas Tuuleveski.

Jaanika Kaljuvee meenutas, et 2003. aastal toimus konverents „Kellele on Võrtsjärve vaja?“, mis oli Võrtsjärve ümbritsevate omavalitsuste initsiatiivil algatatud üldplaneeringu vahekokkuvõte. „Üldplaneeringu käigus otsiti Võrtsjärve huvigruppide parimat pikaajalist kokkulepet, et järv saaks kaitstud ja piirkonna arendamiskava koostatud. Nüüd, kaheksa aastat hiljem on paras aeg hinnata, kas Võrtsjärve kokkulepped ka vett pidasid, kas leiti parimad otsused ja lahendused ning kuidas edasi minna,“ rääkis ta.

Konverents „Meie Võrtsjärv“ on suunatud kohalikele elanikele ja piirkonna ettevõtjatele, teadlastele ja keskkonnahoidjatele, turismiorganisatsioonidele, asjaomaste asutuste, organisatsoonide ja omavalitsuste esindajatele, rahvusvahelistele koostööpartneritele ja kõigile teistele huvilistele, keda ei jäta külmaks Võrtsjärve olevik ja tulevik.

Selle korraldab Võrtsjärve Sihtasutus koostöös Võrtsjärve Ühenduse, Võrtsjärve Kalanduspiirkonna, Euroopa Liidu Leader Programmi ja Euroopa Kalandusfondi, Viljandi linnavalitsuse, Viljandimaa Omavalitsuste Liidu ning Viljandi, Tartu ja Valga maavalitsusega.

Huvilistel tuleks ennast konverentsile kirja panna hiljemalt 9. maiks Võrtsjärve Sihtasutuse veebilehel (http://www.vortsjarv.ee/konverents/registreeru/) või telefonil 5275630. Praeguseks on ennast rahvusvahelisele konverentsile registreerinud üle saja osaleja. Välisriikidest on enam esindatud Soome, Saksamaa ja Itaalia.

Jaanika Kaljuvee sõnutsi võtab konverents ühtlasi kokku pikema Võrtsjärvega seotud ettevõtmiste rea. Märtsis ja aprillis toimusid Võrtsjärve teemalised kohtumised piirkonna koolides ja valdades ning korraldati küsitlus. Kokkuvõtted kohtumistest ja küsitlusest tehakse samuti 12. mai konverentsil.

Lisaks viidi läbi õpilaste joonistusvõistlus teemal „Minu Võrtsjärv“, mille parematest töödest koostatud näitus pannakse konverentsi ajaks üles Pärimusmuusika Aidas. Samuti korraldati meenekonkurss “Võrtsjärve suveniir 2011”.

Turismi asjatundjatele on plaanis 11. mail ümarlaud, mille teemaks on Euroopa järvedega seotud säästev ja jätkusuutlik turism. Ümarlaua moderaatoriks on rahvusvahelise võrgustiku Living Lakes president Marion Hammerl Saksamaalt ning see toimub inglise keeles.

11. ja 13. mail pakutakse neile konverentsil osalejatele, kes soovivad Võrtsjärve ja selle ümbrusega lähemalt tutvuda, välja kaks huvireisi – üks piirkonna lõuna- ja tene põhjaossa.

Lähemat teavet konverentsi „Meie Võrtsjärv“ ja sellega seotud ettevõtmiste kohta saab Võrtsjärve Sihtasutuse veebilehelt.

Allikas: Võrtsjärve Sihtasutus, www.vortsjarv.ee