Raplamaale plaanitakse targa elektrivõrgu lahendust

Raplamaale Juurusse kavandatud uuslinnakusse Oxford Park plaanitakse Eesti esimest Smart Grid ehk targa elektrivõrgu lahendust, mis võimaldab säästa kuni 50% senistest elektrikuludest.

Smart Grid on intelligentne elektrivõrgustik, millel on põhjalikumad IT lahendused, mis lubavad erinevate energiaallikate ühenduste kombinatsioonidel olla erinevatel aegadel sisse või välja lülitatud. See parandab võrgu funktsionaalsust ja kahesuunalist elektrienergia voogu, mida mõõdab Smart Meter.

Smart Grid teeb võimalikuks paljude teiste tehnoloogiate kasutamise, näiteks tulu päikeseenergiast suunatakse tagasi majapidamise võrku. See tähendab energia ühtlasemat kasutamist, vähem katkestusi, suuremat varustuskindlust, rohkem potentsiaalset mahtu ning vähem toetumist kesksüsteemidele. Võrguvälistel lahendustel on täiendav varu ja koondamise võimalus. Elektri kasutamine võib olla odavam kui see tuleb enamatest konkureerivatest allikatest, kaasa arvatud majapidamise enda genereeritud energia, mille saab tasuta kätte.

„Suurbritannias on meil nr. 1 kaubamärk majapidamise enda poolt toodetud energia (päikeseenergiast) tasuta tootmises,” ütles Oxford Sustainable Group’i tegevjuht Hadley Barrett. „Oleme kasutanud oma teadmisi selles vallas, et ühendada päikeseenergia tootmine Oxford Pargis Smart Grid lahendusega. Samuti oleme võtnud arvesse Eesti vähesema päikesevalguse, põhjamaise asukoha. Intelligentsed lahendused ei pea maksma rohkem, vaid peaksid olema paremad ja maksma vähem. See on jätkusuutliku arenduse tõeline tähendus,” lisas Barrett.

Teistes riikides tehtud statistika järgi on võimalik korralikult paigaldatud päikesepaneelidega, mis on ühendatud Smart Grid’iga, teenida aastas 300 eurot ja/või säästa kuni 50% oma elektikuludest ning samaaegselt aidata keskkonda. Tarbijatel on võimalus enda energia ise toota ning müüa ülejäägid läbi targa võrgu. Smart Grid saab Oxford Parkis kasutusvalmis peale esimeste majade ja elektrisüsteemi valmimist.

Oxford Park on 560.000 m² territooriumil rajatav terviklik uusasum, mis asub looduskaunis kohas Tallinna ja Rapla vahel Atla külas, Juuru vallas. Tegemist on tööta-puhka-mängi elustiili arendusega, mis on uut laadi kontseptsioon Eestis, kuid populaarne Lääne- ja Põhja-Euroopas. Oxford Parki on planeeritud üle 5 aasta ning ta fookus on elanikel ja ettevõtetel, kes valivad sealse piirkonna elamiseks elustiili pärast. Jätkusuutlik elustiil, mis on uudne Eestis, esindab suurt väärtust ning kogu arendus koosneb hüvedest, mida pole täna üheski teises Eestis arendatavas projektis.

Smart Grid: http://www.oxfordpark.ee/497eng.html

Allikas: www.oxfordpark.ee