Eesti kutseõpilased võitsid Portugalis kaks medalit

Vasakult õpetaja Eda Veeroja, Katerin Rämmar ja Liina Lõhmus. Foto: erakogu

5.-10. oktoobrini toimus Portugali pealinnas Lissabonis Euroopa turismi-ja hotellikoolide aastakoosolek ja rahvusvahelised kutsevõitlused. 700 parimat õppurit ja nende juhendajat üle Euroopa võrdlesid oma teadmisi ja oskusi. Eesti õpilased võitsid kaks medalit: vastuvõtutöö ning restoraniteeninduse võistlusaladel.

Kutsevõistlustel osales kokku üle 130 kooli enam kui 30 riigist. Võistlusaladeks olid: turismiettevõtte juhtimine, vastuvõtutöö, baaritöö, veini serveerimine, turism, kondiitritöö ja restoraniteenindus.

Võrumaa Kutsehariduskeskus (VKHK) osales turismialastel rahvusvahelistel võistlustel kolmandat korda. Turismi- ja toitlustuskorralduse III kursuse õppur Liina Lõhmus osales turismipiirkonna juhtimise võistlusel ja Katerin Rämmar Turismi- ja toitlustuskorralduse kolmandalt kursuselt vastuvõtutöö võistlusel. Igal võistlusalal loositi rahvusvahelised meeskonnad. Võistluskeeleks olid prantsuse või inglise keel, kuid võistelda ei saanud oma emakeeles. Katerin Rämmari meeskonnakaaslane oli Hollandi noormees Mitchell Andrew Vos.

Teooriatest oli individuaalne, kuid tulemused liideti. Koos toimus 15-minutiline rollimäng, kus koostati pakkumine ja kinnituskiri tellimusele, teenindati kaebusega külastajat ja kinnitati telefoni teel tellimus hotellitubadele. Hinnati võistkonnaliikmete teadmisi ja koostöö oskust. Katerin Rämmari ja tema võistkonnakaaslaste teadmised ja teenindus hinnati kahekümne kahe võistkonna ja 44 võistleja hulgas kolmanda koha ja pronksmedali vääriliseks, mis annab tunnustuse kogu Võrumaa Kutsehariduskeskuse Turismi õppetooli õppekvaliteedile. Kutsevõistlusteks valmistas õpilased ette kutseõpetaja Eda Veeroja. Katerin Rämmar on omandanud kogemusi välispraktikal Itaalias, samuti Põlva „Pesa“ ja Räpina hotellis.

Lisaks õpilastele sai uue kogemuse rahvusvahelise kutsevõistlusel ülesande koostamisel ja kohtunikuna VKHK kutseõpetaja Eda Veeroja. Koostöös Iiri kolleegiga valmis juba mais võistlusülesanne majutusettevõtte juhtimise alal Lissabonis asuva neljatärnihotelli saneerimiseks. Võistluse tulemusi hinnati Eda Veeroja poolt koostatud hindamisjuhendi järgi, kus hinnangu andsid lisaks kohtunikele ka õppurid. Õppurite osalemine hindamises oli AEHT võistlustel uuenduslik ja tõi kaasa suure huvi majutusettevõtte juhtimise võistluse vastu.

Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkooli õpilane Taago Heinmaa saavutas kolmanda koha restoraniteeninduse võistlusel. Taago Heinmaa võistkonnakaaslased olid Portugalist ja Hollandist. Kokku võistles 46 õpilast.

Lissabonis võistles kokku 12 Eesti õpilast. Lisaks pjedestaalile tulnud Võrumaa KHK ja EHTE õpilastele olid esindatud Tartu Kutsehariduskeskus, Haapsalu Kutsehariduskeskus, Tallinna Teeninduskool ning Kuressaare Ametikool. Portugali soe sügis ja lõunamaine ärikultuurikeskkond oli osalejatele väljakutseid esitav suhtlemiskogemus. Lisaks pingelisele võistlusele said nii koolid kui noored soetada uusi tutvusi, õppida lähemalt tundma teisi Euroopa rahvaste kultuure, nautida toitu, osaleda töötubades ja ekskursioonidel. Järgmisel aastal võisteldakse Hollandis.

Eda Veeroja

One thought on “Eesti kutseõpilased võitsid Portugalis kaks medalit”

Kommenteerimine on suletud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap