TALULIIT KUTSUB KANDIDEERIMA „PARIM TALU 2024” NIMETUSELE

Taluliit kutsub kandideerima „Parim talu 2024” tiitlile. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Rohkem kui kolmekümneaastase traditsiooniga konkurss „Parim talu” otsib tublimaid tegijaid. Sellel aastal tunnustab Eestimaa Talupidajate Keskliit parimaid talusid koostöös Maaelu Edendamise Sihtasutuse ja Coop Eestiga.

Parima Talu konkurss toob esile peretalud, noortalunikud ja alternatiivtalud, tutvustades nende panust ja tähtsust Eesti põllumajanduses. Kandidaate saab konkursile esitada kuni 4. augustini 2024.

“Põllumajandusettevõtete kiire kontsentreerumine ohustab traditsioonilist põllumajandus mudelit ning seeläbi ka meie maapiirkondade tulevikku. Seetõttu on tähtis toetada peretalusid, et säilitada meie põllumajanduse mitmekesisus ja elujõulisus. Eesti põllumajanduse tulevik sõltub meie võimest säilitada mitmekesisus ja peretalude elujõulisus. Peretaludel on oluline roll toidutootmises ja maapiirkondade arengus, tagades nii toidujulgeoleku kui ka piirkondade elujõulisuse,” tõdeb Taluliidu tegevjuht Kerli Ats, selgitades konkursi eesmärki tõsta esile toidutootmine peretaludes.

Ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse liige Meelis Annus kutsub talunikke üles konkursil osalema: „Läbi tegusate pereettevõtmiste ja väikeettevõtjate saame näidata, et maapiirkonnas toimetades on võimalik luua mitmesuguseid edulugusid. Nende lugude taga olevaid peresid on oluline esile tõsta ja tunnustada, ning seda parima talu konkursi raames teemegi.“ 

Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe Rainer Rohtla sõnul on Eesti inimeste toidukorvis kodumaine toit olnud alati esikohal. „Oleme harjunud võtma kodumaist toitu iseenesest mõistetavalt, kuid eestimaise toidu eelistuse vähenemine näitab, kui oluline on väärtustada kohalikke talunikke ja nende tööd. Iga talu, mis toodab kohalikku toitu, on meie silmis tiitlit väärt,“ julgustas Rohtla talunikke kandideerima.

Nii nagu eelnevatel aastatel, oodatakse talusid kandideerima kolme kategooriasse: parim tootmistalu, parim alternatiivtalu ning parim noortalunik. Kandideerida saab 4. augustini ning kandideerimisavaldus on leitav SIIT:

Parimad talud kuulutatakse välja sügisel ja tänavu juba 31. korda. Parima talu konkursi põhitoetajad on Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Coop Eesti.

Eelmise aasta võitjate hulka kuulusidParim talu 2023″ tiitli pälvinud Sepa Veised OÜ (Pärnumaa). Parimaks noortalunikuks tunnistati Vinkymon OÜ (Lääne-Virumaa), aasta parimaks tootmistaluks sai Väikemetsa talu (Võrumaa) ning parima alternatiivtalu tiitli pälvis KODAS Siidritalu (Põlvamaa).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap