PÄRANDILINN VILJANDI EHITAB HANSAPÄEVADEL AI KOHALIKKU ESIVANEMAT KRATT-PÄRANDAJAT

Pärandilinn Viljandi. Foto: Kadi Remann

Päevatoimetaja

Laupäeval tuleb Viljandi hansapäevade raames Jaani kiriku ümbrusse Pärandilinn Viljandi ala ning selle 14 töötoas saab proovida iidseid käsitöötehnikaid. Käsitööala programm on kirjum ja mitmekülgsem kui kunagi varem: kätt saab harjutada puu- ja sepatööst nahatööni. Tinuliste õpitoas näiteks saavad külastajad valada kivivormi sisse kaelaripatsi.

Pärandilinn Viljandi. Foto: Kadi Remann

Kohal on ka hitt-töötoad eelmistest aastatest. “Tänaseks on legendi-staatusesse jõudnud mobiilses sepikojas sepisnaela valmistamine, mida juhendab kohalik meister Mart Parik,” sõnas käsitöö ala peakorraldaja Kadi Remann. Koostööd tehakse ka kohalike asutustega. Tegevusi viivad läbi TÜ Viljandi kultuuriakadeemia, Viljandi Linnaraamatukogu, kaugemalt Eesti Rahva Muuseum ja Lahemaa Pärimuskoda.

Tasuta töötubade programm:


 džembe trummide mängimine
 keskaegse armuvanni segu valmistamine
 keskaegsete (kloostrite) ravimtaimede tundmine
 kohalik vill ja nõeltehnika
 küünlad kaitseks putukate vastu
 nahast esemete valmistamine
 puidust juuksenõela valmistamine
 punseldatud mustriga käevõru valmistamine
 rahvapärane puutöö ning käsitsi tööriistade teritamine
 rätinuku meisterdamine
 sepisnaela valmistamine
 tinuliste töötuba
 villaste paelte punumine käepaelaks või võtmehoidjaks


Hansapäevadel tehakse ettevalmistusi ka UNESCO Pärandilinn Viljandi tähtsündmuseks Viljandi Pärandusfestivaliks, mis toimub 01.- 05. oktoobril. Linnameister Tõnis Luik kogub selle tarbeks inimeste vanu seisma jäänud tööriistasid, millest valmib AI kohalik esivanem KRATTPÄRANDAJA. Krati ülesanne on rahvusvahelisel festivalil aidata viia Viljandit maailmasse ja tuua maailma Viljandisse. Nõiduslik olend Eesti pärimusest valmib Viljandi Folgiks.

Pärandilinn Viljandi. Foto: Kadi Remann

Pärandilinn Viljandi käsitööala toetavad Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri Sihtkapital, Viljandi Linn ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap