TOIDU KASVATAMISE HUVILISED KOGUNEVAD TARTUSSE SEEMNEPÄEVALE

Toidu kasvatamise huvilised kogunevad Tartusse seemnepäevale.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pühapäeval, 14. aprillil kogunevad toidu kasvatamise huvilised hobiaednikud Tartusse, et seemneid vahetada, külvilinti meisterdada ning seemnelaadalt kohalike ja pärandsortide seemneid osta.

Tartu loodusmajas toimub kell 11–15 suur seemnepäev, mis on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekti “Kasvades oma toiduga” avalikust sündmustesarjast.

Toidu kasvatamise kui ellujäämise kunsti jaoks on oluline mulda panna hea seeme. “Loenguprogrammis räägime kohalikest köögiviljasortidest ja nende aretamisest, aga ka pärandsortidest, mis on välja kujunenud pika aja jooksul,” ütles seemnepäeva päevajuht ja “Kasvades oma toiduga” projektijuht Elen Peetsmann.

Teadaolevalt toimub pühapäeval loodusmajas Lõuna-Eesti suurim seemnevahetus. Kõik huvilised saavad tulla ja oma üleliigsed seemned meelepärasemate vastu vahetada. Pisemad seemned saab kohapeal seemnelindi õpitoas külvamist hõlbustava paberlindi peale panna.

Kes seemnevahetuselt sobivaid seemneid ei leia, saavad oma varusid täiendada seemnelaadal. Kohal on Maaelu Teadmuskeskus Eestis aretatud köögiviljaseemnetega ja koduaednikele sobivas väikepakendis seemnekartulitega. Kartuli kasvatamise kohta jagab nõuandeid Maaelu Teadmuskeskuse teadur Terje Tähtjärv. Vähelevinud pärandsortide seemneid müüb Tiia Morfin, kes tutvustab vanade sortide kasvatamist ka loenguprogrammis.

Seemnepäeva kava

11.15 Tartu Linnaraamatukogu Seemneraamatukogu tutvustus. Tiina Lutter
11.25 Sordiseemned ja aretamine. Liina Jakobson (Maaelu Teadmuskeskus)
12.15 Võimalus teha seemnelinti, vahetada seemneid, uudistada seemnelaadal
13.00 Pärandseemnete kasvatamine, kogumine, hoiustamine. Tiia Morfin (Vanaema Aed)

Seemnepäev on osa projekti “Kasvades oma toiduga” publikuprogrammist, mis tutvustab erinevaid viise, kuidas endale loodussäästlikumalt toitu kasvatada. Loengud ja õpitoad jätkuvad igal kuul (v.a juulis) kuni käesoleva aasta oktoobri lõpuni.

Projekti eesmärgiks on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Tegevused toetavad Tartu ja Lõuna-Eesti lasteaedade ja koolide juurde aedade rajamist ning soodustavad Tartu kogukonnaaedade võrgustiku loomist. Projekti viivad ellu Eesti Maaülikooli Mahekeskus ja Tartu loodusmaja koordineeritav Rohelise kooli programm, partner on Tartu 2024.

Projekti Facebooki leht: https://www.facebook.com/kasvadesomatoiduga
Projekti koduleht: https://kasvadesomatoiduga.emu.ee/

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap