KÖRT AJALOOLISE PÄRNU VANALINNA PÜHAVAIMU UULITSAS

Kristi Rotar, restorani Kört peakokk. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Fotogalerii

Urmas Saard, reporter

Mineva nädala neljapäeval, ehk 28. kevadkuul jätkasid Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli peente toitude harrastajad külastusretke Pärnu toitlustusasutustes, sedakorda osutus valituks hiljuti Pühavaimu tänaval avatud Kört.

Mitte palju aega tagasi kirjutas Pärnu Postimehe ajakirjanik Merle Rallmann, et osa Pühavaimu tänavast võiks lausa ümber ristida Toidukvartaliks, sest Kuninga ja Rüütli vaheline lõik on tihedalt hea toidu pakkujaid täis pikitud. Loetust oli parasjagu abi otsitud ja hõlpsasti silma paistnud Kirsipunase puumaja leidmisel.

Kõik on suurepärane: koht ja väärikate seltskond

Vajudes veidi harjumatu kuju ja tavatumalt sügavama põhjaga toolile võib külastaja tunda ennast kohe esimesel hetkel ülimugavalt. Tõsi, pisut lühemat kasvu külastajal tõstab sügav toolipõhi jalad kergelt maast lahti, aga see teeb parajalt nalja. Kuid ikkagi saab ennast üsna mugavalt istuma sättida. Kõik on suurepärane: koht ja väärikate seltskond. Esimesed mobiiliga pildistamised, mõtete vahetused, muljetamised, niisama lobisemised. Väärikate ülikooli nõukoja liige Signe Kiri laseb eelereristreeritute nimekirja liikuma, et iga üks kirjutaks oma allkirja juurde. Ja siis järgneski päeva peaosa.

„Püüame oma köögis kasutada võimalikult palju kohalikku toorainet ja eelistame läheduses tegutsevaid juurvilja pakkujaid, mõnel juhul tuleb ka hulgiladudest tellida. Munad tulevad Linnu Talust, kus pööratakse rõhku kanade heaolule, idud saame ühe toreda Pärnu poisi käest jne.

lamba tegevat heaks just rohke punane vein

Teile pakutav lammas on küll olude sunnil see kord Uus-meremaalt,” selgitas restorani Kört peakokk Kristi Rotar. Väga hõrgutavalt mõjunud roa valmistamise täit retsepti ta siiski päriselt ei avanud, kuid veidi suurt saladuskatet kergitades poetas peakokk, et tolle lamba tegevat heaks just rohke punane vein. Kastmeks oli kokku keedetud puravikupuljong, lisandiks kartulipüree, hautatud shalottsibul röstitud porgandi ja pastinaaga. Leivas leidusid röstitud kanepiseemned. Leib oli just ahjust välja võetud ja peale määritav või sulas nii leival kui suus.

Külalislahke Kört Pühavaimu tänaval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Endast kõneldes ütles Kristi Rotar, et viimased viis aastat on ta töötanud peakokana Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus asuvas restoranis Kivi Paber Käärid, mis olevat põhjamaades ainus 100% gluteenivaba köögiga restoran. „Sellest tulenevalt on mul palju teadmisi just eritoitumise alal,” lausus Rotar.

„Kuus ja pool kuud tagasi sain emaks ja tulin Pärnusse vanemapuhkust veetma, kuna oleme elukaaslasega mõlemad siit kandist pärit,” lisas pilkupüüdvalt elavaloomuline, tähelepanelik ja hästi sõbralik naine.

Tulin end vaid veidikeseks tuulutama ja natukeseks appi

Veel kuulsid lauas istujad, et Kört sai loodud Aleksandr Frischeri eestvedamisel. „Esialgu alustas ta seda restorani küll ühe teise peakokaga, kuid nende teed läksid lahku. Mina sattusin siia tegelikult puhtjuhuslikult,” jätkas Rotar söögipaika tutvustavate selgitustega. „Tulin end vaid veidikeseks tuulutama ja natukeseks appi, aga siia ma jäingi ja nüüdseks olen hingega asjasse pühendunud.

Nagu nimigi ütleb, on Kört kodumaise sisuga restoran, aga mina olen pigem hoopiski prantsuse köögis üles kasvanud ja palju tarkust välismaal ammutanud, ehk siis on mul vaja kohaneda ja õppida. Väljakutsed mulle meeldivad.”

Külalislahke Kört Pühavaimu tänaval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maitsvate toitude kõrval pole vähe tähtis seegi, millega Kört veel oskab külastajaid köita. Silmailu hindajad märkavad kohe sisenemisel pisiasju vitriinides, mille juures tekib tahtmine pikemalt seisatada, et kõike lähemalt uurida. Seinasid kaunistavad maalid. Keldrisse laskuvale trepile annab lisavalgust tükike klaasist koridoripõrandat, millele võib samuti kartmatult astuda, kui rohke inimeste hulga tõttu tuleb sammukese kõrvale põigata. Interjööris on kõigele mõeldud detailideni ja see lisab paigale meeldivat hubasust.

Samal teemal:

VÄÄRIKATEGA MAITSEELAMUSTE JAHIL SÜDALINNA KAUBANDUSKESKUSE PEAL

VÄÄRIKATEGA KASTRULIS

RÖÖM PAKKUS VÄÄRIKATELE MAITSEELAMUSI

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga