KOGUKOND OSTIS ÖÖPÄEVAGA ÄRA KADRINA TAMMEPARGI RAJAMISEKS MÜÜGIKS OLNUD PUUD

Esimeses etapis istutatavad puud on Amuuri tomingas, punane tamm ja siberi lehis.
Foto: Kadrina Vallavalitsus

Kadrina Vallavalitsus kutsus kogukonda 3. aprillil üles osalema ühisprojektis “Kadrina Tammepark”. Ei kaheldud, et projekt osutub edukaks, kuid seda ei osatud uneski näha, et eesmärgini jõutakse uskumatu kiirusega. Ööpäev hiljem oli esimesel etapil müügiks olnud puud otsas.

Illustratiivne Kadrina Tammepark

“Ma ei kahelnud, et saame raha kokku, aga üllatas, et nii kiiresti. Inimeste soov panustada näitab, et see projekt on neile oluline ja koos võib suuri asju ära teha. Edukas ettevõtmine julgustab ka tulevikus erinevaid koostöövorme välja pakkuma,” tundis Kadrina vallavanem Kairit Pihlak eduka teo üle heameelt.

Rõõmsad oldi ka Hooandjas, ühisrahastusplatvormis, kus Kadrina Tammepark oli toetuste kogumiseks üleval. “Hooandja meeskonnana hoiame pöialt ja elame kaasa igale kampaaniale, mis kogub raha meie platvormil. Tunneme rõõmu, kui kampaaniad õnnestuvad ning oleme nukrad, kui kampaaniatel ei lähe nii hästi. On äärmiselt tore, et Kadrina Tammepargi kampaania tegi niivõrd kiire stardi – rahalise eesmärgini jõuti ööpäevaga,” kiitis Hooandja turundusjuht Tarieli Lipartia. Lisades, et selliseid edukaid kampaaniaid on Hooandjas olnud varemgi, kuid see pole tavaline. “See näitab, et Kadrina kogukond on kokkuhoidev ja tugev ning suudab vajadusel kiiresti tegutseda. Nii kiire kampaania eesmärgini jõudmine on ka märk sellest, et idee on väga hea. On selgelt näha, et park on vajalik ja inimesed on nõus toetama selle rajamist. Koos tehakse ära midagi, mis kestab veel mitu põlve ja on rõõmuks praeguste toetajate lastele ja lastelastele. Kui ma elaksin Kadrinas, oleksin väga uhke,” sõnas Lipartia.

Park kogukonnale

Mõte Kadrina Tammepargi loomisest on olnud ideena õhus juba ammu. Seda suurem vaimustus oli nüüd ka kohalikel, et kogukonnaga koos istutatavat parki hakatakse rajama juba sel aastal.

“Tammepargi mõte on me peres tundunud ammu sümpaatne, sest ala, kuhu seda kavandatakse, ei paku praegu Kadrinale liginedes just ülearu palju silmailu. Usume, haljastus muudaks Kadrina nii-öelda värava palju ilusamaks. Kadrinas on viimastel aastatel võetud maha päris palju kõrghaljastust, on ainult tervitatav, kui seda teisest otsast ka juurde tekib, ja miks mitte siis ka ise sellesse panustada,” tähendas kogukonna liige Anna-Liisa Mets, kelle arvates olgu võimsaid puid alati pigem rohkem kui vähem. “Puu, mis perele ostsime, pühendame minu vanavanematele, kes pärast sõda just Kadrinasse paigale jääda otsustasid ja tänu kellele on meie perel täna isikliku ajaloo, hinge ja mälestustega kodu just siin,” rääkis Anna-Liisa.

Kuidas luuakse Kadrina Tammeparki?

Projekt valmib mitmes etapis lähiaastate jooksul. Esimeses etapis on plaanis korraldada üks suur istutuspäev, mis saab Tammepargi rajamise avalöögiks. Haljastusspetsialistide valvsa pilgu all ja näpunäidete abil istutatakse üheskoos 18 punast tamme, 13 amuuri toomingat ja 19 siberi lehist. Kokku 50 puud. Igal soovijal oli võimalik Hooandja kaudu toetada väiksema summaga pargi loomist, haldamist või osta päris oma puu. Kuid, hoogu saab veel anda kuni 28. aprillini. Puud on küll esimeses etapis istutamiseks otsas, kuid väikese summaga on endiselt võimalik pargi loomist või haldamist toetada.

Kõik toetajad ja huvilised on oodatud laupäeval, 4. mail kell 10 Tammeparki nii kaasa elama kui ka oma soetatud puid istutama.

Tammepargi kujunemislugu

Praegu laiub Kadrina aleviku põhjaküljes Pärnu–Rakvere–Sõmeru maantee ja Kalevipoja tänava esimeste kortermajade vahel tühi väli, mis ei paku sealsetele elanikele silmailu ega kaitset müra ja ilmastikutingimuste eest. Idee luua park on juba õhus olnud peaaegu kümme aastat. 2015. aastal otsustas Kadrina vald maa taotleda munitsipaalomandisse ja anda sellele nimeks Tammepark. 2017. aastal korraldati roheala loomiseks ideekonkurss, kuhu laekus Marge Grossi töö – “Sada aastat aega”. Kahjuks jäi ettevõtmise edasine plaanimine mõneks ajaks pausile.

Kadrina Vallavalitsus haaras mõttelt taas sabast kinni ja asus seda realiseerima – küll veidi lihtsama lahendusega, sest plaanitav Kadrina keskväljaku projekt hõlmab endas juba kõigile sihtrühmadele suunatud vaba aja veetmise võimalusi. Töösse mineva Kadrina Tammepargi eskiisi on loonud ID Maastikud OÜ maastikuarhitekt Rait Karus.

Tammepargi juurde plaanitavate kortermajade kõrval asuvale alale, mis jääb Kalevipoja 8 taha, on Kadrina Keskkoolile reserveeritud oma Koolisalu, kuhu järgmised 25–30 lendu puid istutada saavad.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga