MULLUNE MAAKERA TEMPERATUUR OLI PEA 1,5 KRAADI KÕRGEM TÖÖSTUSEELSEST AJAST

Pärnu. Foto: Urmas Saard Külauudised

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskus jälgis aasta jooksul kliima võtmenäitajaid ja on nüüd avaldanud sellest kokkuvõtte, millega saab tutvuda Keskkonnaagentuuri kodulehel.

Copernicuse kliimamuutuste seire teenuse asedirektor Samantha Burgessi sõnul oli 2023 erakordne aasta, mil kliimarekordid kukkusid nagu doominokivid. „2023 pole üksnes kõige soojem dokumenteeritud aasta, see on ühtlasi esimene aasta, kus kõik päevad olid rohkem kui 1 °C soojemad tööstuseelsest perioodist,“ lisas ta.

Möödunud aastal kerkisid maakera temperatuurid erakordselt kõrgele, edestades ülekaalukalt senist kõige soojemat 2016. aastat. Muu hulgas teatati rekordeid purustavatest ilmastikuoludest, nagu mõõteajaloo kõige soojem kuu ja maakera ööpäevaste keskmiste temperatuuride lühiajaline kerkimine enam kui 2 °C kõrgemale tööstuseelsest perioodist.

KU päevatoimetaja