MÜÜDUD NAER TÕI LAVALE KAPLINSKI LUULEST INSPIREERITUF LAVASTUSE

Lavastus “Uni nihutab piire”. Foto: Rasmus Kull

Täna esietendus Võrus, Kreutzwaldi Memoriaalmuusemis Jaan Kaplinski luulest inspireeritud lavastus „Uni nihutab piire“. Lühilavastuse luulest ja inimesest tõi vaataja ette Lõuna-Eesti taustaga teatritegijaid koondav MTÜ Müüdud Naer.

„Uni nihutab piire“ on täiskasvanute muinasjutt looja (luuletaja) kirest ja ohtlikest situatsioonidest. See on lugu inimese süüst ja vabandustest, mis määravad meid eneseotsingule loodusesse ning istuma kivile tühja aianurka, kus tema laps kord jumalat palus.

Lavastuse trupi moodustavad Lõuna-Eesti taustaga teatritegijad. Dramaturg ja lavastaja on Tarmo Tagamets, muusikaline kujundaja Janne Mängli. Publiku ette astuvad Agur Seim, Agu Trolla, Ane Purgas ja Janne Mängli.

Sipelgatel läheb hästi ju seni, kuni nad kohtuvad inimesega

„Mind ajendas lavastust “Uni nihutab piire” tegema Jaan Kaplinski sõnade topeltmäng, tema väljaöeldud mõtete kakskõiksus ja poeesia argipäev. Kui poeetiline saab olla koduukse avamine ja tüdrukule lipsusõlme tegemine? See kõik on ju tegelikult mõne asja või eseme liigutamine. Mis veel? See, mis paneb luuletaja uurima ja mõtestama loodust ning inimese väiksust. Sipelgatel läheb hästi ju seni, kuni nad kohtuvad inimesega. Inimesel ei lähe kunagi hästi, sest ta ei tea, mida mõtleb sipelgas – õnneks! Õnneks tuleb õhtu, siis uni ja öised vabandamised. Piirid nihutatakse lahti ja seal unes räägib üks tüdruk meile muinasjuttu sinust ja minust. Me jõuame alati koju tagasi,“ mõtestab „Uni nihutab piire“ Tarmo Tagamets.

Etendused toimuvad 7., 8. ja 15. detsembril Võrus, Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis.

KU päevatoimetaja