KAGU-EESTI ÕPILASTELE JAGAS NÕUANDEID KARL-ERIK TAUKAR

Õpilased Karl-Erik Taukari ja Tehnopoli meeskonnaga. Foto: Lota Vana

5. detsembril toimus Tallinnas Tehnopol Startup Inkubaatoris Ideefaktori lõpuüritus. Tehti kokkuvõtteid oktoobris alanud Ideefaktori programmist ning õpilasfirmade liikmetele jagasid kogemusi tuntud eestlased.

Ideefaktori programm toimus tänavu koostöös Tehnopol Startup Inkubaatoriga teist korda. Võrumaa Arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse projektijuht Kadi Kauri sõnul iseloomustab selleaastaseid õpilasfirmasid oskus mõelda kastist välja. Programmi keskse eesmärgina toob ta välja soovi innustada noori lendama kõrgemalt.

Praktiline kogemus on Kauri arvates kõige parem õpetaja ning ainult Võru ja Põlva maakonna õpilasfirmadel on võimalus Tehnopoli tippmentoritega koostööd teha. “Tänu programmile saavad õpilasfirmad väärt kogemuse ja võimaluse nuusutada seda iduettevõtluse õhku, mis siin Tallinnas ringi hõljub,” ütles ta.

Startup Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul on noored igas Eestimaa nurgas uskumatult nutikad ja töökad. Ta usub, et isegi kui kõigist programmis osalenutest tulevikus ettevõtjaid ei saa on neil vajalikud baasoskused, et valdkonda paremini mõista.

Kui tulevikus tahta ise enda firma luua, siis õpilasfirma annab hea baasi

Seda kinnitasid ka õpilased. Näiteks ütles huvitavat hommikusöögilahendust pakkuva õpilasfirma Papilla tegevjuht Berta Elyse Palk õpilasfirmast Papilla, et õpilasfirma loomise eesmärk oli valada vundament tulevikutegemistele: “Kui tulevikus tahta ise enda firma luua, siis õpilasfirma annab hea baasi.”

Kokku osales sel aastal programmis 22 õpilast, kes asutasid 7 õpilasfirmat. Tehnopol Startup Inkubaator toetas sel aastal Võru õpilasfirmade programmi nii startupiliku koolitusprogrammi kui ka mentorite kaudu. Õpilased said uusi teadmisi, kuidas oma ettevõttele sobilikku ärimudelit kujundada, kuidas jätkusuutlikku kasvu jaoks finantse planeerida, oma toodet või teenust arendada ja selle müüki planeerida.

Millist kogemust noortele anti?

Eilse kohtumise muutsid eriliseks enda kogemusi jagavad eksperdid, kelle seas oli ka tuntud laulja Karl-Erik Taukar ning Bilance start-upi juht Mihkel Vetemaa. Viimase sõnul inspireeris teda ettevõtlusmaastikul soov teha midagi koos enda lähedastega. Õpilasfirma tegijatele soovitas ta julget pealehakkamist: “See on hästi normaalne, kui sa ei tea, kuidas asju teha.”

Oma etteastes avalikule esinemisele keskendunud Karl-Erik Taukar soovitas aga vaadata vanadest soovitustest kaugemale. “Me kõik teame neid talupojatarkusi nagu näiteks, et kujuta publikut ette alasti, aga ma ütlen ausalt – ükski neist ei tööta,” teadis Taukar rääkida.

Autofännina tõi ta soovitusi jagades paralleeli just mootorsõidukite vallast: “Tähtis on läbisõit ehk see kui palju sa esinenud oled, enesekindlus tuleb ebamugavates olukordades.”

KU päevatoimetaja