PÄRNU VAASA PARGIS TERVITATI LIPUHEISKAMISEGA SOOME ISESEISVUSPÄEVA

Fotogalerii

Soome iseseisvuspäeval Pärnu Vaasa pargis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tihedas lumesajus heiskas täna hilishommikul Pärnu linnapea Romek Kosenkranius Vaasa pargis Soome lipu, mille tõusmist masti tippu saatsid riigihümni “Maamme” laulmisegapea poolsada Pärnus elavat Soome kodanikku.

Pärnu Soome seltsi juhatuse liikme Jari Tapani Koivisto teatel elab Pärnus veidi üle 500 Soome valimisõigusega kodaniku. Nähes kohaletulnute hulgas palju kaasmaalasi, väljendas Koivisto rõõmsat rahulolu.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius heiskab Soome iseseisvuspäeval Vaasa pargis Soome lipu. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Romek Kosenkranius tervitas soomlasi soome keeles ja seejärel astus varem lipuvarda juurde asetatud trepile lippu heiskama. Teda assisteeris Jari Tapani Koivisto. Seejärel kutsus ta kõiki Ülejõele Jannseni tänava ääres asuvasse Lydia Koidula muuseumisse, kus avati püsiekspositsiooni täiendusi. Ekspositsiooni ekraanidele on paigaldatud silmusvõimendid, mis võimaldavad vaegkuuljatel selgelt kuulata audiogiide. Püsiekspositsiooni tekstid ja audiofailid on tõlgitud lisaks eesti ja inglise keelele ka soome ja vene keelde.

on sümboolne, et püsiekspositsiooni täienduste avamine toimub Soome iseseisvuspäeval

Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink ütles, et muuseumi väliskülalistest moodustavad traditsiooniliselt suurima osa põhjanaabrid. „Seetõttu on sümboolne, et püsiekspositsiooni täienduste avamine toimub Soome iseseisvuspäeval. Lydia Koidula oli esimesi Soome ja Eesti sõprussilla ehitajaid naabrite rahvusliku ärkamise aegadel 19. sajandil.“ selgitas Elmar Trink.

Koivisto palus Soome iseseisvuspäea puhul süüdata koduakendel kaks küünalt

Pidupäev jätkub Alexi restoranis riigi sünnipäevalauas ja Koivisto palus Soome iseseisvuspäea puhul süüdata koduakendel kaks küünalt.

Bolševikud võtsid Venemaal võimu oktoobrirevolutsiooni käigus 7.–8. novembril 1917 ja 4. detsembril 1917 andis P. E. Svinhufvudi juhitud senat välja Soome iseseisvusdeklaratsiooni. Parlament kiitis iseseisvusdeklaratsiooni heaks 6. detsembril häältega 100:88. Jõulukuu kuuendat päeva on põhjanaabrid iseseisvuspäevana tähistanud alates aastast 1919.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

PÄRNU VAASA PARGIS TÄHISTATAKSE SOOME ISESEISVUSPÄEVA

„Kaks purje“ Vaasas ja Pärnus