SIIRI SISASK, MARCHEL JOHANNES KITS JA PÄRNU LINNAORKESTER „SAMMALROHELISEL LINNUTEEL”

Marchel Johannes Kits ja Siiri Sisask Pärnu sissesõidul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Linnaorkester kutsub teisel advendil maagilisele muusikalisele teekonnale koos erakordsete solistidega! Erilisel kohtumisel jõuavad kuulajani esmakordselt orkestriseades ürgse väega Siiri Sisaski laulud, seadete autor Andrus Rannaääre ning oma karismaga lummab publikut tšellovirtuoos Marcel Johannes Kits. Kontserti juhatab Aivo Välja.


Värvi annavad veel kaunid hääled Pärnu Kammerkoorist (dirigent Elo Kesküla) ja Tallinna Kammerkoorist (dirigent Heli Jürgenson).

Sisaski loomingus mängis erilist rolli astronoomia

Pärnu Linnaorkestri direktori Helen Erastuse sõnul on “Sammalroheline linnutee” austusavaldus Urmas Sisaskile (1960–2022). Sisaski loomingus mängis erilist rolli astronoomia ning ta iseloomustab end järmiste sõnadega „Inimene sünnib tähtedest ja tähtedeks ta ka saab. Seega ei pea ma ennast mitte heliloojaks, vaid pigem muusika üleskirjutajaks.“


Urmas Sisaski tšellokontsert tuli esiettekandele 2020. aastal Pärnu kontserdimajas Pärnu Linnaorkestri, tšellist Marcel Johannes Kitse ning dirigent Aivo Välja esituses. Kontserdiga tähistati helilooja 60. sünnipäeva.

Siiri Sisaski esituses kõlab kontserdil kuus laulu Uku Masingu tekstidele, millele on orkestriseaded teinud Andrus Rannaääre. Sisaks kirjeldab kontserkava järgmiste sõnadega: „Üha enam tundub mulle, et Urmase ja minu muusika on võrreldav pigem sisu, mitte niivõrd muusikalise käekirja poolest. Nii et ehkki „kosmos“ on sama, on ettekantavad lood siiski pärit erinevatest „galaktikatest“. Urmase muusika kõneleb iseenda eest ja ma ei tahaks sissejuhatavaid sõnu tema muusika suunal lausuda. Usun, et inimesed, kes kontserti kuulama tulevad, kuulevad kindlasti temalt midagi sellist, mida nad ka ootavad. Minu puhul võin öelda, et need laulud, mida esitame, on loodud Uku Masingu tekstidele ja ma olen kaua oodanud, et saaksin neid esitada just sellises vormis ja selle koosseisuga, nagu nad täna kuuldavale tulevad. Oleme dirigent Aivo Väljaga lapsepõlvesõbrad, kasvasime koos ja on äärmiselt meeldiv ka nüüd laval koos musitseerida.“

Marcel Johannes Kits on üks oma põlvkonna lootustandvamaid noori tšelliste. 2022 kevadel pälvis ta 3. preemia kuninganna Elisabethi konkursil Belgias. Käesoleval aastal pälvis Kits Eesti Rahvusringhäälingu aasta muusiku tiitli. Oktoobris 2023 debüteeris Kits USAs, andes kontserdi Carnegie Hallis New Yorgis.


Marcel Johannes Kits mängib Francesco Ruggeri tšellol (Cremona, 1674) ning tema kasutuses on ka Victor Fétique’i valmistatud poogen. Nii pilli kui poogna on tema kasutusse andnud Saksa fond Deutsche Stiftung Musikleben.

Pärnu Kammerkoor loodi aastal 2001. Aastatega on koori pagasisse kogunenud kuhjaga tublisid töövõite ning kauneid muusikalisi hetki. Koos Pärnu Linnaorkestriga on esitatud väga eriilmelist muusikat Bachi „Jõuluoratooriumist“ ja eesti klassikast kuni ABBA-meeste „Chessi“ ning Olav Ehala “Lumekuningannani”. Mahukas ühine ettevõtmine linnaorkestriga oli L. Barti muusikalil põhineva kontsertetenduse “Muusikalised hetked Oliveriga” menukas lavale toomine Pärnu Kontserdimajas 2015. aasta kevadel.

Tallinna Kammerkoor tegutseb alates 1962. aastast ning on võitnud mitmeid auhindu kodumaistel ja rahvusvahelistel koorikonkurssidel. Koori juhatab Heli Jürgenson, kes on tunnustatud ja armastatud dirigent ning 2025. aastal toimuva XXVIII laulupeo kunstiline juht.

***

Uue rubriigina on linnaorkestri  kodulehel avatud ajalaegas, kuhu ootab sõpradelt, endistelt ja praegustelt kolleegidelt ning austajatelt mälestusi, fotosid, videoklippe seoses Pärnu Linnaorkestriga läbi aegade. Laekunud meenutustest valmib memuaaride kogumik.

Pärnu Linnaorkester on Lääne Eesti ainus professionaalne sümfooniaorkester, mis on arendanud ja rikastanud kohalikku kultuurielu ning Eesti muusikakultuuri laiemalt, luues kõrgetasemelisi muusikaelamusi nii suvepealinna, kogu Eesti kui ka rahvusvahelisele publikule.

KU päevatoimetaja