TOIMUS „SALAKUULAJA VASTSELIINAS” ESIMENE LUGEMINE

“Salakuulaja Vastseliinas” meeskond. Foto: Tiina Männe

Mõnusalt lumisel esimese advendi pühapäeval pühapäeval kohtusid Vastseliina linnuses esimest korda suvelavastuse “Salakuulaja Vastseliinas” meeskond, toimus tunnustatud julgeolekueksperdi Erkki Koorti romaanil põhineva suvelavastuse “Salakuulaja Vastseliinas” esimene lugemine.

Kas süüdlane leitakse või mitte ning millistesse sekeldustesse noormees oma katsumustel satub, kas meeled võib segi ajada ka mõni ootamatu armumine, seda tuleb oma silmaga vaatama tulla.

Lavastuse sündmustik on inspireeritud ajaloolistest sündmustest 14. sajandi algusest ning toob vaatajateni kaasahaarava keskaegse müsteeriumi. Suvelavastuse tegevus toimub Vastseliina Piiskopilinnuses, kus autentses miljöös luuakse atmosfäär, mis viib publiku tagasi aega, mil piiskopilinnust ründasid Pihkvast saadetud vibukütid. Peategelase Markuse toob linnusesse ülesanne leida süüdlane, kes vastutab Kagu-Eestis Liivimaa piire kaitsnud Pugola salga reetmise eest. Kas süüdlane leitakse või mitte ning millistesse sekeldustesse noormees oma katsumustel satub, kas meeled võib segi ajada ka mõni ootamatu armumine, seda tuleb oma silmaga vaatama tulla. Lavastuse eesmärk on pakkuda publikule ajastutruud atmosfääri sümbioosis looduse ilu ja ajaloolise keskkonnaga. Meeskonna komplekteerimisel on lähtutud inimeste seosest Võrumaaga või selle lähiümbrusega ja korraldajate rõõmuks on kõikidel see vajalik ühisosa olemas. Hea on tõdeda, et Lõuna-Eestist on pärit palju andekaid ja tegusaid inimesi. 

Esimesel advendi toimus tunnustatud julgeolekueksperdi Erkki Koorti romaanil põhineva suvelavastuse “Salakuulaja Vastseliinas” esimene lugemine. Foto: Tiina Männe

“Mis siin salata, aukartus on Vastseliina linnuse ajaloo ja legendide ees. Aukartus on selle lavastuse korraldus- ja loovmeeskonna ees. Aukartus on 2024. a kesksuve ilmade ees. Õnneks maailm pöörab end ise ja meie räägime publikule ühe ajastu loo noormehest, kes uskus aukartuseta tulevikku. Uskus vabadusse,” kommenteeris lavastaja Tarmo Tagamets. “Lavastuse esimene proov, näidendi lugemine, läks kenasti. Näitlejad näitasid üksteisele hambaid, sest ilma hammasteta me naerda veel ei oska! Me nõnna noored veel! Ahjaa, isegi meie trupi lätlased (muusikud) naersid üks kord, aga hoopis teise koha peal kui meie, eestlased.”

Suvelavastus “Salakuulaja Vastseliinas” etendused toimuvad 2024. aastal 25. – 28.07 ja 1.- 4.08.

Autor: Erkki Koort
Lavastaja ja dramatiseerija: Tarmo Tagamets
Lava ja kostüümikunstnik: Riina Vanhanen
Helikunstnik/muusikaline kujundaja: Vootele Ruusmaa
Muusika: Vanamuusikaansambel TRAKULA Lätist
Valguskujundaja: Kristen Kalev Lina

Osades: Markus Truup, Sten Karpov (Endla Teater), Silva Pijon, Agur Seim, Karel Käos, Imre Õunapuu (Rakvere Teater), Märten Matsu (Rakvere Teater), Tarmo Tagamets.

Esietendus toimub 25.07 Vastseliina piiskopilinnuse õuealal. Projekt on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist.

KU päevatoimetaja