XV RAEKÜLA HEA KODANIKU NÄDALA LÕPP OLI ÜLLATUSTEROHKE

Fotogalerii

Tiitli „Raeküla Noor kodanik 2023” saaja Yevhenii Pazanenkot koos oma emaga.
Foto: Kärt Saard / Külauudised

Kaasautor

KU päevatoimetaja

Algatuseks väärib märkimist, et Raeküla XV hea kodaniku nädala tänutiitlite saajate nimed olid kaetud nii suure saladuslooriga, et igale lavale kutsutule oli just tema nime kõlamine tõsiseks üllatuseks. Ka läks esmakordselt üks tiitlitest välisriigi kodanikule. Niisiis üllatusi ja positiivseid emotsioone jagus palju-palju.

Ave Teeääre, Urmas Saard, Ene Täht, Riita Tõniste. Foto: Kärt Saard / Külauudised

Nüüd kõigest järjekorras…

Tund pärast keskpäeva Vanakooli keskuse esisel kavandatud juba kolmas jõulujutustuse esimese stseeni avamine nihkus kokkutulnutele teadmata põhjustel edasi. Sündmuse korraldaja, keskuse juhataja Piia Karro-Selg, uudistas veidi närviliselt piki Lembitu tänavat mere suunas. Lõpuks siiski kavandatu algas ja sõna kokkutulnute tervitamiseks sai Pärnu abilinnapea Ene Täht. Programm jätkus Raeküla Noord kodanik 2022 tiitliga pärjatu Liis-Marii Nõmme muusikalise ülesastumisega, kus neiu laulis heldinult laulu „No näed”. Samal ajal, kui neiu laulis, hoidsid paljud tema toetajad hinge kinni ja pöidlaid pihus, et kõik ikka kenasti õnnestuks. Seejärel sai sõna isa Thomas kohalikust EKEK Pärnu Püha Apostel Barnabase kogudusest, kelle vahendusel liikusid kokkutulnud tuhandete aastate taha ja said ette loetud piiblitekstist teada esimese sõnumi Jeesuse peatsest sünnist.

Sel aastal siis rikastasid auhinnalauda kohaliku käsitöömeister-tekstiilikunstnik Eve Variku kootud triibuvaibad, kunstnik Tiina Erala imeline rukkililledest maal ja Livani (Läti Vabariik) hobikunstnik Lolita Beca joonistused

Pärast isa Thomase sõnumit oodati põnevil XV Raeküla hea kodaniku nädala lõpetamiseks kavandatud tänutiitlite jagamist. Samas piilus keskuse juhataja jätkuvalt kuidagi närviliselt erinevatesse Lembitu tänava suundadesse, kuid nüüd jagas ta ka väheke selgitust. Nimelt olla üks tiitlisaajatest alles teel keskusse! Veel enne esimese tiitli saaja väljahõikamist tutvustas pr Karro-Selg tänukingituste lauda. Nii nagu juba kolmteist aastat tagasi algust tehti, siis saavad pärjatud lisaks erinevatele tiitlitele endaga kaasa kohaliku kunstniku teose. Sel aastal siis rikastasid auhinnalauda kohaliku käsitöömeister-tekstiilikunstnik Eve Variku kootud triibuvaibad, kunstnik Tiina Erala imeline rukkililledest maal ja Livani (Läti Vabariik) hobikunstnik Lolita Beca joonistused. Juba aastaid viivad auhinnatud kaasa ka erilised Daugavpilsi (Läti Vabariik) käsitöömeistri Tatjana Sorokina valmistatud Raeküla elik rahvasuus ajalooliselt tuntud kui Rotiküla sümbolrotid, kellel kõigil kaelas ka tiitlitele vastavad graveeringuga medalid.

Ja siis läks see kõik lahti! Päeva juht tutvustas iga väljahõigatud tänutunnustuse saajat ja eelnevalt rahva ette rivistatud õnnitlejad, kelle hulgas oli varasemaid Raeküla hea kodaniku ja aukodaniku tiitliga pärjatuid.

Esmalt kutsuti tänutiitlit „Raeküla hea kodanik 2023” vastu võtma RVK noortekeskuse noorsootöötaja ja huvikooli nukuteatri ringi juhendaja Ave Teeääre.

Teiseks sama tiitli saajaks kutsus keskuse juhataja rahva ette Pärnu abilinnapea Ene Tähe. Siinkohal rõhutas päevajuht, et tunnustuse saab just nimelt eraisik Ene Täht, aga mitte tema ametipositsioon!

Kolmandaks valmistuti välja hõikama Raeküla Noor kodanik 2023 tänuroti saaja Yevhenii Pazanenkot, kuid noormees koos emaga oli jätkuvalt Raeküla keskuse poole teel.

Raeküla hea kodaniku nädala korraldajad otsustasid vaid paar päeva tagasi lisada tänutunnustamisele veel ühe kategooria – „Raeküla hea tegu 2023”. Nii jõuti ka tänasel sündmusel lõpuks just selle tiitlini. Kusjuures päevajuht rõhutas enne tiitli väljakuulutamist, et Raeküla tähistas tänavu märtsis 110. esimesest koolikellast just selles samas vana koolihoone, mille esisel hetkel kokku tulnud seisid. Just lähtuvalt sellest olulisest sündmusest otsustati uue kategooria vääriliseks hinnata Riita Tõniste poolt kokku pandud „Raeküla aabits”.

Pinge aina kasvas ja nii jõutigi veel enne lõpulaulude esitamist ja ühispildistamist viimase tiitlini „Raeküla aukodanik nr 1/2023”. Viimase ja väga auväärse tiitli üle andmiseks kogunesid lava ette Pärnu abilinnapea Ene Täht, Raeküla aukodanik nr 1/2017 ja Raeküla Vanakooli keskuse arendusspetsialist Marina Mesipuu-Rhun. Paljud kokkutulnud kogunesid sellise auväärse tiitli välja kuulutamiseks lava esisele, et teha ajaloolisi fotosid. Üheks väärtusliku foto ja videolõigu jahtijaks oli ka sündmust kajastama tulnud Külauudiste reporter Urmas Saard.

Lõpuks kõlas päevajuhi mikrofoni vahendusel, et „Raeküla Aukodanik nr 1/2023” on Urmas Saard! Tekkis pikk paus, sest pärjatu oli nii üllatunud, et ei osanud esmalt isegi hakata liikuma lava suunas. Esimesest ehmatusest toibunud ta siiski liikus õnnitlejate poole ja sai samuti sümbolroti omanikuks, kes kandis lausa kuninglikku krooni.

Tähtsad, Läti juurtega, Raeküla sümbolrotid leidsid tunnustatud inimeste kodudes aukoha. Foto: Kärt Saard / Külauudised

Autasustamise tseremoonia ja kogu välisündmuse lõpetas Raeküla oma noor tütarlaps, kes kunagi alustas lauluõpinguid just RVK huvikoolis – Ramona Pajusaar. RVK uhiuuel õuelaval kõlas neiu imelise õrna hääle vahendusel „Valged jõulud” ja „Let it snow”.

Kuna Yevhenii polnud jätkuvalt Raekülla jõudnud, siis otsustati tema tiitel välja kuulutada juba keskuse fuajees – Konstantin Pätsi valvsa silma all – toimuval puhkpillikvartett Saxlick kontserdil. Keskuse juhataja palus kontserdile kaasa sooja teed ja suupisteid, mida kogu õues toimunud sündmuse aja pakkus heategevusorganisatsiooni Pärnu Y-klubi kohvik.

Noormees säras, nagu ta teeb seda iga päev RVK noortekeskuses!

Tiitli „Raeküla Noor kodanik 2023” saaja jõudis emaga koos Vanakooli keskusse kvarteti kontserdi kolmanda muusikalise etteaste ajal. Seejärel oli Pärnu abilinnapeal, Vanakooli keskuse juhatajal ja tiitliga „Raeküla noor kodanik 2022” pärjatud Hannes-Martin Jõesaarel üle anda ka väikesele Raeküla kooli II klassi Ukraina sõjapõgenikuna Pärnusse saabunud Yevheniile üllatuslik tänutiitel. Noormees säras, nagu ta teeb seda iga päev RVK noortekeskuses! Omakorda tema ema oli pisarais. Noormees vaatas ja kuulas, ise kõvasti rotti kallistades, koos emaga kontserdi kenasti lõpuni ja vestles soravas eesti keeles pärast kontserti veel isegi muusikutega.

Tänasel sündmusel jätkati ka toetuste kogumist Erich Rooduse nimelisse kutsehariduse stipendiumi fondi. Sündmusele samal ajal toimus ka virtuaalne tordioksjon, mis jätkus pärast FB pakkumist juba kontserdipaigas. Keskuse juhataja Piia Karro-Selg poolt valmistatud traditsioonilisele küpsisetordile leiti ostja juba enampakkumise teel Saxlicku kontserdil. Kõrgeima pakkumise tegid muusikud – 33 eurot. Lisaks pakkus kogu sündmuse vältel – esmalt õuekohvikus, pärast juba keskuse fujaees – sooje jooke ja hõrgutavaid maiustusi Pärnu Y-klubi heategevuskohvik. Sündmuse lõpus loeti kassa üle! Selgus, et sündmusel koguti rekordarv toetust (sh tordioksjon) – 101 eurot. Niisiis on 1. advendipühapäeva õhtuks heade annetajate abil fondi kogunenud 634 eurot. See tähendab, et eesmärgist – 1200 eurost – on kogunenud nüüd juba enam kui 50%.

Jõulujutustuse 2. stseeni avamine koos kaunite väli- ja sisekontsertidega Raeküla Vanakooli keskuses toimub juba nädala pärast, 10. detsembril kl 13. Lisaks isa Thomasele astuvad välilaval rahva ette muusikaõpetaja Kadi Sepp koos tütre ja tütretütrega. Konstantini valvsa silma all tervitavad teist adventi ja peagi saabuvat Jeesuse sünnipäeva muusikaõpetaja Aita Kaaver koos suure hulga õpilastega. Taas on avatud heategevuskohvik ja toimub -oksjon! Olete oodatud!

Samal teemal:

ESIMESEL ADVENTPÜHAL TUNNUSTATI TUBLISID RAEKÜLA HEAKS TEGUTSEJAID