TEKSTIILIKUNSTNIK KAASAB KADRINA KOGUKONNA PÕNEVASSE KUNSTIPROJEKTI

Maryliis Teinfeldt-Grins. Foto: Francesco Rosso

Projekti “Kes mäletab viimasena? Kes mäletab paremini?” raames kootakse detsembris Kadrina rahvamajas ühistööna suur rüiutehnikas vaip. Kogukonna koostöös valminud teost eksponeeritakse jaanuaris Tütar galeriis toimuval näitusel.

Kadunud mägi on sümbol, mille kaudu saab avada mitte üksnes Kadrina, vaid kogu Eesti ajaloo üht keerulist peatükki

Tekstiilikunstnik Maryliis Teinfeldt-Grinsi sõnul räägib valmiv vaip ühe kaduma läinud mäe lugu. “Kogukonna ühistööna loodav teos on kantud minu uurimustööst oma kodukohas, Kadrina vallas, ning räägib millestki, mis on alles üksnes kohalike inimeste mälestustes ja üksikutel fotodel. Kadunud mägi on sümbol, mille kaudu saab avada mitte üksnes Kadrina, vaid kogu Eesti ajaloo üht keerulist peatükki, mille virvendused on tugevalt tajutavad veel ka täna,” selgitas Teinfeldt-Grins. Tema sõnul eksponeeritakse valminud teost jaanuaris Tallinnas kaasaegse kunsti galeriis Tütar toimuval näitusel.

Ühiskudumine toimub Kadrina rahvamajas kogu detsembrikuu jooksul tööpäeviti kell 10:00–17:00, neljapäeviti ja reedeti kell 10:00–20:00. Kogukonna projektiga saab liituda igal ajal, suurematel gruppidel palutakse osalemine ette registreerida. Üritus on tasuta.

Kadumaläinud küla teedevõrgustiku ja maja asemetega joonistus. Maryliis Teinfeldt-Grins

Maryliis Teinfeldt-Grins (1993) on tekstiilikunstnik, kes jutustab igatsuslugusid läbi maastikukujutiste. Ta kombineerib oma loomingus tikandit, fotot, gobelääni, joonistust ja murdekeelset luulet.

Teinfeldt-Grins on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiili eriala (BA, 2015). Õpingute ajal täiendas ta end Läti Kunstiakadeemia tekstiilikunsti kateedris. Ta jätkas oma õpinguid Eesti Kunstiakadeemia kaasaegse kunsti õppekaval (MA, 2022). Teinfeldt-Grinsi on hinnatud mitme Eesti kunstipreemiaga: Eduard Wiiralti stipendium (2019) ja Adamson Ericu stipendium (2021). Ta on pälvinud ka mitu kirjanduspreemiat, näiteks on ta nomineeritud tänavusele Betti Alveri kirjanduspreemiale, ta on kirjandusfestivali Prima vista „Esimene samm” laureaat ja murdeluulevõistluse Hendrik Adamsoni peapreemia võitja. 2019. aastal pälvis ta liidu Aasta Noore Tekstiilikunstniku preemia. Kunstniku tööd on Eesti Tarbekunsti ja Disainimuuseumi kogus ning on võitnud avaliku kunsti konkurssidel preemiaid (Pärnu Riigimaja). Kunstnik kuulub Eesti Tekstiilikunstnike Liitu ja Eesti Kunstnike Liitu.

Projekti toetavad Aade Lõng OÜ, UAB Teksrena, Eesti Rahvuskultuuri fond ja Eesti Kultuurkapital.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap