VÕRUS REKONSTRUEERITAKSE VABADUSSÕJAS VÕIDELNUTE MÄLESTUSMÄRKI

Rekonstrueeritav Vabadussõjas võidelnute mälestussammas Võrus enne tööde algust.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Algasid Võru linnakalmistul asuva Vabadussõjas võidelnute mälestussamba rekonstrueerimistööd, mille käigus muudetakse mälestussammas ilmastikukindlamaks ning valmistatakse esialgsel sambal kujutatud rist.

Võru linnakalmistul asuv Vabadussõjas langenute matmispaik.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Olemasoleva samba betoonalusele paigaldatakse uued graniitplaatidega astmed ning sammas kaetakse samasuguste hallide graniitplaatidega. „Praegune betoonist mälestussammas on värvitud valgeks, mis meie ilmastikus kiiresti määrdub, sammaldub ja koordub,“ kirjeldas tööde vajalikkust Elar Sarik, kes on rekonstrueerimise ideed eest vedanud.

Tänaste tööde käigus valmistatakse ajaloolise eeskuju järgi uus graniidist rist, millel on kujutatud soomustatud käsi mõõgaga

Lisaks paigaldatakse mälestussambale ajaloolise eeskuju järgi valmistatud graniidist vabadusrist. „Võru linnakalmistul asuva Vabadussõjas hukkunute matmispaiga juurde püstitati mälestussammas 1937. aastal, see õhati Nõukogude võimu poolt. Sammas taastati 1988 aastal ning sellele paigaldati metallist rist, kuid see ei olnud esialgse väljanägemisega. Tänaste tööde käigus valmistatakse ajaloolise eeskuju järgi uus graniidist rist, millel on kujutatud soomustatud käsi mõõgaga,“ rääkis Sarik.

Tööde tellijaks on Võru linnavalitsus. Töid teostab AS Kurmik. Rekonstrueerimistöid toetab 9576 euroga Eesti sõjamuuseum, tööde maksumus kokku on 13 920 eurot.

Tööde lõpetamise tähtaeg on detsembrikuu algus.

KU päevatoimetaja