UURINGU PÕHJAL VÕIB ÖELDA, MILLIST VÄRVI AUTOD SATUVAD SAGEDAMINI ÕNNETUSTESSE

Väidetavalt oleneb autode ohutus nende värvidest. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kuigi enamik inimesi arvab, et autoõnnetusse sattumine on vaid ebaõnne küsimus, tõestab autoandmetega tegeleva ettevõtte carVertical värskeim uuring, et see ei vasta tõele. Selgus, et teatud värvi sõidukid satuvad suurema tõenäosusega liiklusõnnetustesse kui teised. Kuna auto värvivaliku ja sõiduharjumuste vahel on seos, näitab uuring, millised värvid on liiklemiseks kõige ohutumad.

Pruunid ja kollased autod satuvad sagedamini õnnetustesse

Autovärvi valimist mõjutavad isiklik maitse, kättesaadavus, hind ja turutrendid. Enamik autojuhte eelistab siiski neutraalseid värve, nagu hall, mis amortiseeruvad vähem kui erksad värvid.

Kõikidest liikluses olevatest sõidukitest on kõige rohkem kahjustatud pruunid (51%). Ehkki pruunide autode juhid eelistavad usaldusväärsust, luksust ja mugavust, ei kaitse see neid õnnetustesse sattumise eest.

Juhid, kes eelistavad kollaseid autosid, tahavad olla tähelepanu keskpunktis. Kuna nad on energiast tulvil, võivad nad ka liiga hoogsalt gaasipedaalile astuda – 50,6% kõigist carVerticali poolt kontrollitud kollastest sõidukitest olid kahjustuste registris. Punased sõidukid on 49,8%-ga tihedalt järel.

Kollast ja punast värvi kasutatakse sageli sportautodel, mis viitab sellele, et nende omanikud armastavad kiirust ja riski.

“Auto värvuse ja selle ajaloolise kahjustuste arvu või keskmise mootorivõimsuse vahel ei ole otsest seost. Võime oletada, et kõik need värvid, millel on suurim ajalooline õnnetusjuhtumite arv, on sageli valitud autojuhtide poolt, kes tahavad silma paista. Ehk võtavad nad oma igapäevastes sõitudes ka veidi rohkem riske,” selgitab carVerticali autoekspert Matas Buzelis.

Kuidas aitavad erksad värvid auto ohutust suurendada?

Erksavärviliste autode juhte peetakse sageli ekstravagantseks. Samas peetakse eredaid värve ka turvalisemaks, sest sellised sõidukid on ebasoodsate ilmastikuolude või hämarate valgusolude korral paremini nähtavad.

Valged või kollased autod hakkavad ümbritsevast keskkonnast silma, mistõttu märkavad jalakäijad ja teised sõidukijuhid neid kergemini. Hallide või mustade sõidukite puhul on hoopis teine lugu, sest neid võib vihmasel päeval olla raske märgata.

Samuti on heledamat värvi autosid öösel kergem märgata, mis suurendab omanike turvalisust. Kuigi oranž ei ole kasutatud sõidukite turul just kõige levinum värv, nimetavad autoeksperdid seda heaks valikuks neile, kes soovivad, et neid maanteel märgataks.

CarVerticali uuringu kohaselt on hall (44,7%) ja valge (44,5%) kõige ohutumad värvid, mis tähendab, et need satuvad harvemini õnnetustesse. Kuigi õnnetusjuhtumite statistika sõltub paljudest teguritest, näiteks teeoludest ja liiklustihedusest, võib mõne värvi valik aidata autojuhtidel liigelda ohutumalt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap