PÄRIMUSMUUSIKA LÕIKUSPIDU TOOB VILJANDISSE AASTA PÕNEVAIMAD ARTISTID

Jalmar Vabarna. Foto: Silver Tõnisson

Sel nädalavahetusel, 6. ja 7. oktoobril, saab Viljandi Pärimusmuusika Aidas kohtuda aasta jooksul publikut enim köitnud artistidega. Tänavu 21. korda toimuv sügisene festival toob kokku säravad pärimusartistid, ainulaadsed eriprojektid ja palju värsket muusikat.

6. oktoobri kavas on aasta oodatuim pärimusmuusika tunnustuspidu, auhinnagala Etnokulp 2023, mille laureaadid selgusid nii žürii kui publikuhääletuse tulemusena. Pärimusmuusika auhinda Etnokulp on Eesti Pärimusmuusika Keskus välja andnud 2009.-st aastast ning tänavu antakse auhinnad üle 15. korda.

Reede, 6. oktoobri programmi kuulub veel mitmeid kontserte, nende hulgas ainupärane eriprojekt “Laulu mu (regi)laulu”, kus folgilikke versioone teineteise paladest esitavad viis pärimusmuusikut ja viis muu žanri esindajat. Vaatemängulisel kontserdil tulevad lavale Jalmar Vabarna, Ruslan Trochynskyi, Karoliina Kreintaal, Kaisa Kuslapuu, Taavet Niller, ALIKA, Kadri Voorand, Vaiko Eplik, OLLIE ja Meriliis Ojamäe. Saatebändi kuuluvad Marti Tärn, Eric Kammiste, Sofia-Liis Liiv ja Martin Petermann.

Laupäeval, 7. oktoobril saab näha sel aastal Eesti ETNO ja Laste ETNO laagrites ning ringreisil karastunud muusikuid ja kuulda eri kultuuride pärimusmuusikat ning kogeda nende pulbitsevat mänguhasarti. Lisaks on laupäevases kavas mitmeid kontserte, kinoseanss ja ka üks eriprojekt, Duo Ruut³. Ruut kuubis tähistab lõikuspeoks kokku pandud kava, kus Duo Ruuduga liituvad kitarrist, basskitarrist ning löökriistamängija – Jaan Jaago, Mati Tubli ja Tõnu Tubli – kellega koos antakse Duo Ruudu loomingule tantsulisem helimõõde.

Festivali programm:

REEDE, 6. oktoober

17.30 Mia Marine (Rootsi)

19.00 Etnokulp 2023

20.15 Villu Talsi

21.30 Eriprojekt “Laulu mu (regi)laulu”

23.00 DJ-pidu Folkloob

LAUPÄEV, 7. oktoober

12.00 Maailmakino eriseanss: Savvusanna sõsarad

14.00 Muusikakuulamine: Volkonski ja Eplik

16.00 ETNO ringreisid 2023

17.30 Tantsumaja: Vabariigi Pillimehed

19.00 trad.kVint

20.30 Eriprojekt: Duo Ruut³

22.00 Tõnu Tubli Katlamajas

Etnokulp 2023 on kuulatav Raadio 2 eetris 7. oktoobril kell 18.00 ja vaadatav ETV-s 8. oktoobril, algusega kell 19.45.

Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldab lisaks Pärimusmuusika Lõikuspeole Viljandi pärimusmuusika festivali, ETNO laagreid, konkursse Vabariigi Pillimees, Noor Pärimusbänd, üleriigilisi võistumängimisi, harivaid koolikontserte, pärimusmuusika kursusi, laulu- ja mänguringe väikelastele, tantsumajasid täiskasvanutele, päevaseid kontsertkohtumisi, loeng-kontserte, koostab ja avaldab õppematerjale nii digitaalselt kui trükituna ning peab taskuhäälingut Regilaulu Podcast. Samuti korraldab sündmusi Viljandi Pärimusmuusika Aidas, kus asub ka teabekogu ning ruumid seminarideks.

KU päevatoimetaja