ÕUNAPÄEVAL NÄEB EESTLASTE LEMMIKUTEST ÕUNASORTE

Poogitud puu õunad. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekt “Kasvades oma toiduga” kutsub 23. septembril kell 11–15 kõiki huvilisi Eesti Maaülikooli Mahekeskusesse õunapäevale “Kubiseb ubinaist”. Kohapeal saab proovida õunamahla pressimist, avatud on näitus eestlaste lemmikõunadest ja toimub loeng vana õunaaia hooldamisest.

“Õunade kasvatamine, mahla pressimine ja kõik muu sellega seonduv on oluline ellujäämise kunst. Mahekeskuse kõrval asuv õunaaed on hea koht, kus õunapuudest ja õuntest rääkida ning olulisi teadmisi ja oskusi edasi anda,” ütles Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja ja “Kasvades oma toiduga” projekti eestvedaja Elen Peetsm. “Samuti on meil hea meel tähistada mahekeskuse 15. sünnipäeva – oleme teadmisi mahepõllumajandusest ja mahetoidust jaganud nii tootjatele, tarbijatele kui ka haridusasutustele”, lisas Peetsmann.

Õunapäeval jagub tegevust nii toas kui õues. Kell 11 avatakse Mahekeskuse saalis õunanäitus, kus on väljas eestlaste lemmikud õunasordid, aga ka vähem tuntud ubinad. Õues saab õunamahla pressida. Keskpäeval räägib Liina Jürisoo, kuidas vana õunaaia eest hoolitseda. Kell 13.30 tutvustab Polli aiandusuuringute keskuse õunviljaliste spetsialist Matis Moks lähemalt õunanäitust ja saab ka õunu maitsta.

Sündmus on tasuta, aga loengutes osalemiseks on vajalik eelregistreerimine.

Sündmust korraldab Eesti Maaülikooli Mahekeskus, partner on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap