VIIETEIST AASTAGA SOTSIAALSEST KAITSEST NOATERAL KÕNDIMISENI

Fotogalerii

Riigikogu liige Urmas Reinsalu tervitab ja kostitab ettekandega „Noateral” TÜ Pärnu kolledži väärikate ülikooli. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter. Foto Helen Parmen

Eile, 20. septembril, toimus Hestia Hotel Strand Jurmala saalis Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli 15. õppeaasta avamise pidulik aktus ja esimene loeng, mille pidas Riigikogu liige ja raamatu „Noateral” autor Urmas Reinsalu.

Jurmala saali 540 ruutmeetrine põrandapind mahutab pooltuhat inimest. Kõik istekohad olid hõivatud, ka sissepääsu trepiastmed. SA Ülikoolide Keskus Saaremaa juht Maie Meius on külalisena korduvalt Pärnus avaaktusel osalenud, nii ka sedakorda. Ta kiidab pärnakate ettevõtmist ja kasutab muljete kirjeldamisel sõna ’võimas’.

Maie Meius, SA Ülikoolide Keskus Saaremaa juht ja Piret Aus, Viljandi väärikate ülikooli projektijuht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kuna väärikate ülikool on jõudnud tagasihoidliku juubelinumbrini, siis püüti seda ka rohkem rõhutada. Päevajuht Meelis Sarv tervitas austatud kõrges staatuses väärikaid kaugete aegade tagant Pärnu Ülikooli esimese üliõpilasena. Teatavasti koliti suure näljahäda ajel Tartu Ülikool, tollane Academia Gustavo-Carolina 1699. aasta 28. augustil Pärnusse. Õppetöö algas 7. septembril – muide nii nagu tänavu ka Pärnu kolledžis. Tuleval aastal tähistatakse 325 aasta möödumist päevast, mil ülikool tuli Pärnusse.

Garri Raagmaa, TÜ Pärnu kolledži direktor. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Traditsiooniliselt tervitasid Pärnu kolledži direktor Garri Raagma ja Pärnu volikogu esimees ja Riigikogu liige Andres Metsoja. Aga Pärnu linnapea Romek Kosenkranius tervitas videosilla vahendusel, sest viibis parajasti Euroopa Mereliste Äärealade Ühenduse peaassambleel Pärnu sõpruslinnas Vaasas.

Samuti tuli tervitama Tartu Ülikooli Elukestva õppekeskuse programmijuht Viire Sepp.

„Väärikalt pärandatud lood”

Tunnustuse pälvis Piret Pedanik, kellele andis väärikate ülikooli Teenete märgi üle Garri Raagma. See on tänu pikaajalise sisuka koostöö eest, mida ta on aastaid innukalt vedanud Pärnu Muuseumis tegutseva õpikoja „Väärikalt pärandatud lood” juures.

Garri Raagmaa annab üle väärikate ülikooli Teenete märgi Piret Pedanikule.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Seejärel koondusid pilgud lavale, kus kümneaastane ansambel Karmoška Semud tegi Taimi Kartuse juhendamisel eakatele õppuritele meeleoluka muusikalise tervituse. Kõlasid „Ukuaru”, „Pääsuke”, „Külapolka”, „Ei tea, ei tea”, „Jaaniöö valss”, „Lillepolka”…

Õhus hõljub küsimus, mida Läänel tuleks sõja võitmiseks teha ja kas tehtu on olnud küllaldane?

Akadeemilise tunni pikkuselt tervitas ja kostitas ettekandega „Noateral” Riigikogu liige Urmas Reinsalu. Praeguse eksvälisministri Reinsalu kirjutatud on ka raamat „Noateral”, mis asus ettekande ajal tema käe all kõnepuldil. Oma kuulajatele kõneleski poliitik peaasjalikult sellest, millest raamatus juttu. Ukraina saatus on püsinud sõna otseses mõttes noateral selle sõja ajal mitmel dramaatilisel hetkel. Ta selgitas, et noateral asub kogu Euroopa julgeoleku tulevik ja samamoodi vaarub noateral Putini endagi tulevik Venemaa juhina. Raamatus jutustab Reinsalu välisministri tööst sõja-aastal, taustadest ja vastasseisudest diplomaatias ning mil kombel kujunes Eesti ja Lääne vastustamispoliitika Vene agressioonile. Õhus hõljub küsimus, mida Läänel tuleks sõja võitmiseks teha ja kas tehtu on olnud küllaldane? Reinsalu räägib raamatus ka oma reisidest sõja-aegsesse Ukrainasse ja kriitilistest hetkedest rahvusvahelistel nõupidamistel.

Ettekande lõppedes kinkis Pärnu väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli ettekandjale raamitud tänukirja ning Reinsalu kinkis omakorda projektijuhile „Noateral”.

Riigikogu liige Urmas Reinsalu tervitab ja kostitab ettekandega „Noateral” TÜ Pärnu kolledži väärikate ülikooli. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Reinsalu oli 2010. aasta küünlapäeval Pärnu kolledžis toimunud väärikate ülikooli kõige esimesel õppepäeval teise ettekandjana samuti väga arvukale kuulajaskonnale esinemas. Sellest kuuldes oli ta ise nüüd veidi üllatunud. Tookord rääkis ta Riigikogu tolleaegse sotsiaalkomisjoni esimehena eakate sotsiaalsest kaitsest.