VANAVANEMATE PÄEV RAEKÜLA KOGUKONNAKESKUSES

Fotogalerii ja Video

Vanavanemate päeva tegijate seltskond. Foto: Raeküla Vanakooli keskus

Urmas Saard, reporter. Foto: Helen Parmen

Laupäeval, vanavanemate päeva eelsel päeval tähistati Pärnus Raeküla Vanakooli keskuse mitmes ruumis samaaegselt, aga ka ühise kogunemisega suures saalis vanavanematele pühendatud kogupere päeva.

Kuid päeva avamisel pälvis esimesena täit tähelepanu maalikunstnik ja romaanikirjanik Merle Sild, kes polnud küll füüsiliselt kohale tulnud, aga oma isikunäitusega kaunistab ta keskuse esinduslikku saali kauem kui ühe päeva. Näitust avades ütles Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg, et Merle Silla näitus on nende majas juba teist korda. Rääkides hoidis Piia käes maali, mille ta soetas endale eelmiselt näituselt. „Praegu elab Merle Suurbritannias. Hetkel näeb valikut nendest maalidest, mis tal Eestis on, kuid juba kuu keskpaigas jõuavad Pärnu ja Raeküla inimestele vaadata ka tema värskemad tööd.”

Vanavanemate päev Raeküla kogukonnakeskuses. Video: Urmas Saard / Külauudised

„Mitmekesise tegevusega täidetud päeva mõtte ellukutsuja oli Pärnu muinasjutuvestja Jaak Känd,” rääkis kordaläinud sündmusest keskuse juhataja. „Jaagu isiksuse kõrval tuleb kindlasti nimetada Ave Teeääre ja Evelin Laanesaare nime. Muidugi väärivad kiitvaid sõnu kõik kaasalööjad,” selgitas Piia. Päeva õnnestumist saab kinnitada kajastusega sellest, mida võis oma silmaga kaeda ja kõrvadega kuulda. Oli au kohtuda Jaaguga koguni malelaua taga ja imetleda tema ülitaibukalt alustatud ja lõpetatud malelahingut, kus tema vastasel ei terendanud vähimatki vastuseisu lootust. Kasulik ja meeldejääv õppetund!

Kasuks tulevat ja õpetlikku jätkus maja kahele korrusele kõikjal teistegi tegevuste juures. Lastele pakkus lusti ja rõõmu Ave Teeääre improvisatsioonilise suunaga kogupere teater – Rändnukuteater Nõu Puu. Pea kümneaastaseks saava nukuteatri nimi meenutab igal etendusel Ave vanaema, Roosi Nõupuud. Nii omab Nõupuu vanavanemate päeval sümbolina olulist tähendust.

Merle Sild on toonud oma isikunäituse Raeküla Vanakooli keskusesse, kus Piia Karro-Selg avab selle vanavanemate päeval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Evelin Laanesaar õpetab ukuleelet. Ukuleelebändi esinemist sai kuulda suure saali suurel lavalgi, kus teiste pillimängijate hulgas tinistas instrumendi keeli ka Ave. Samal laval oli esinemiste vabal hetkel noortel mõnus mängida doominod, mis polnud mitte päris tavapärane nagu seda vanemad inimesed on harjunud teadma.

Lisaks ukuleelele oli võimalus osaleda Boris Leppsoo bändiruumis pilliõppe avatud tunnis. Ülakorruse õppeklassis andis Hoar Nihoian klaveriõpet. Peegelsaalis võis karaoket harjutada, aga sealsamas põrandal olid joonitud kastikesed ka keksutamiseks.

Kehakinnituseks töötas noortekohvik. Viie euro eest sai mitut maitsvat kooki süüa, kohvi kõrvale rüübata ja tervet topsitäit porgandeid krõmpsutada. Lisaks sellele jalutas Piia kompveki korviga ringi, et magus suutäis ikka hästi kaua meeles püsiks.

Ave Teeääre Rändnukuteater Nõu Puu vanavanemate päeval Raeküla kogukonnakeskuses. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Teise korruse saalis õpetas shindo treener Erna Hövel venitusharjutusi neile, kes olenemata east soovivad keha tervena ja vormis hoida.

Jaak Känd on muinasjutuvestjana hästi teada-tuntud mõnusa olemisega taat, kes haarab alati oma jutustustega kuulajat. Nii oli see ka vanavanemate päeva tähistamisel. Laste ja täiskasvanute näod peegeldasid kõige ilmekamalt neid emotsioone, mida jutustaja suutis kuulajates esile kutsuda.

Mitmele tunnile jagatud ja kavandatud päev lõpetati kaheksanda Uhla-Rotiküla elamusjooksu vabatahtlike tänamisega (vaata järgmisest uudisest) ja supi söömisega. Suppi keetis heade koka oskustega Mikko Selg.

Samal teemal:

VANAVANEMATE PÄEV ON LIPUPÄEV

Sindis tähistati vanavanemate päeva

Püssi võtsid kätte isegi vanavanemate päeva tähistavad vanaemad

Vanavanematele pühendatud kontsert

Vanaemad ja vanaisad on vajalikud

Täna on Eestis esmakordselt vanavanematepäev