Püssi võtsid kätte isegi vanavanemate päeva tähistavad vanaemad

Täna tähistas Naiskodukaitse Pärnumaa ringkond vanavanemate päeva, millega sooviti väärtustada vanavanemate rolli ühiskonnas ja läbi koostegemise ühendada omavahel erinevad põlvkonnad.

Pärnumaa naiskodukaitse tähistas vanavanemate päeva Foto Urmas Saard
Pärnumaa naiskodukaitse tähistas vanavanemate päeva. Foto: Urmas Saard

Vanavanemate päev on Eestis alates 2010. aasta jaanuarist riiklik tähtpäev, mida ametlikult tähistatakse septembri teisel pühapäeval. Eestlastel langeb tähtpäev ameeriklastega samale ajale. Ameerika Ühendriikides seadustas president Jimmy Carter oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana 1979. aastal. Seda päeva tähistatakse erinevatel kalendrikuudel kas rahvuspühana või riikliku tähtpäevana ka mujal maailmas: Kanadas, Inglismaal, Prantsusmaal, Itaalias. Kui Eestis on vanavanemate päev ilmalik, siis Poolas tähistatakse katoliku usupühana.

Tähtpäev võimaldab lastel saada teadlikumaks vanavanemate tegevusest, teadmistest ja elutarkusest. Sama mõte ajendaski Pärnumaa ringkonna naisi tegema midagi sellist, mis suudaks pakkuda tihedamat põlvkondade vahelist suhtlemist ja sisendaks austust vanavanemate vastu. Õhtupoolik sisustati mitmekesise tegevusega. Raba tänava lasketiiru pääsla kõrval võttis saabujaid vastu Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna aseesinaine Anneli Rabbi, kes pakkus pika laua taga istet ja andis küsimustega paberid kätte. Küsimustele vastuseid otsides saadi kiiresti palju teadlikumaks naiskodukaitse tegemistest ja ülesannetest.

Anneli Rabbi, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna aseesinaine Foto Urmas Saard
Anneli Rabbi, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna aseesinaine. Foto: Urmas Saard

Mis on naiskodukaitse poolt antav kõrgeim autasu? Kes seda veel ei teadnud, jättis täna kindlasti kogu eluks meelde, et selleks on Liiliarist. Võimalik, et meelde jäi ka palju teisigi kasulikke teadmisi. Meditsiinitarvetefirma B.Braun Medical esindaja tutvustas tänapäevase koduapteegi haavahooldusvahendeid ja hoiatas, et haavale tekkinud kärna pole tark tegu mehhaaniliselt maha rebida. Kodutütarde ja noorkotkaste abiga sai õppida olemasolevatest vahenditest kanderaami valmistamist. Lasketiirus oli pidevalt suurem hulk huvilisi, kes proovisid instruktorite käe all õhupüssist märki tabada. Kätt proovisid vanaemad, lapselapsed ja kõik, kes pauku ei kartnud.

Samas kõrval asub künkliku männimetsaga täpselt 3 aastat tagasi avatud Rääma Disc-golfi park nii algajatele kui edasijõudnud mängijatele. Hasarti harrastavad sportmängijad peavad võimalikult väheste visetega lennutama spetsiaalse taldriku disc-golfi korvi. Võidab see, kes vähemate visetega läbib etteantud raja, mis tavaliselt koosneb 9 või 18 korvist. Mäng sarnaneb põhimõttelt tavalise palli-golfiga, üksnes selle vahega, et palli ja kepi asemel on ketas ja spetsiaalne kettidega korv. Mängus kasutatav sõnavaragi on sarnane. Maie Pitsal, Pärnumaa ringkonna juhatuse liige, andis esmaseid juhiseid, kuidas taldrikut hoida ja viset sooritada. Ühel algajal olevat olnud sedavõrd õnne, et taldrik lennanud puude vahel laveerides esimese viskega otse disc-golfi korvi. Olenemata viske paremast või vähem heast õnnestumisest jagati kõigile lepatriinule sarnanevas pakendis šokolaadi kompvekke.

Naiskodukaitse leemekulbiliigutajad toimetasid samal ajal supikatla juures: hoidsid tuld all ja vaaritasid väga maitsvat suppi.

Urmas Saard