ANGLA TUULIKUMÄEL JA PÄRANDKULTUURIKESKUSES

Reisikiri

Fotogalerii

Angla tuulikud. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Külauudiste infoveski jätkab reiskirjade sarjaga Saaremaal, mis algas 4. augustil Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli uudishimulike seltskonnaga kaasa rännates. Muhumaa Jaanalinnufarmi ja Fööniksi aia külastamise järel jõuti Angla tuulikuteni ning pärandkultuurikeskusesse.

Angla küla südames Upa-Leisi maantee servas, kui Kuressaareni jääb veel 40 km, asuvad Eesti ühed paremini säilinud tuulikud: kaheksatahuline pööratava peaga hollandi tuuleveski ja neli keeratava kerega pukktuulikut. Kohale sõidu ajal rääkis Annika, et ülemöödunud sajandi lõpuaastatel olnud Saaremaal umbes 1270 tuulikut. Vaata ka juba reisi ajal sotsiaalmeediasse riputatud lühikest videomontaaži.

Angla Tuulikumägi ja pärandkultuurikeskus on külastajatele avatud aastaringselt. Veidi harjumatu ootamatusena mõjus suurelt maalt saabunud külalistele väravas istuv umbkeelne neiu, kes ei mõistnud sõnakestki riigikeelt otse Saaremaa pärandvilje südames. Arvatavalt polnud ta mõneks päevaks peatunud turist ja loodetavasti suudab noor õppimisvõimeline inimene juba nädal hiljem vähemalt seitset sõna öelda ja nii edasi igal päeval üht sõna õppides jõuda mõne ajaga elementaarse suhtlusoskuseni. Kuid vaatamata sellele kiitsid väärikas eas õppurid kõike nähtut, mida on hoole ja armastusega taastatud ning arendatud. Teenindajadki olid meeldivad nagu kõikjal kogu reisi kestel võis kogeda.

Ühe tuuliku labade pöörlemist vaadates kandusid mõttekillud kaugetesse aegadesse ja siis täiendasid selgitused parema tervikpildi saamist. Tuulikutemäel paiknevatest tuulepüüdjatest on Viite tuulik vanuselt kolmas. Reinu pukktuulik on ehitatud 19. sajandil, Laose pukktuulik 1880 või varem, Vilidu pukktuulik 1913. aastal ja Tedre tuulik 1927. aastal.

Veskilugu algas Angla Tuulikumäel 19. sajandi lõpukümnenditel, kui kõigis taludes kasvatati teravilja, mda pidi peeneks jahvatama. „Vallseljandikul jätkus piisavalt tuult üle põldude, puumaterjalist puudust ei olnud, samuti leidus tublisid veskimeistreid,” kirjutatakse kodulehel. Tuulikumäel on aja kulgedes kohatud paremaid ja halvemaid aegu. Venelaste tulekul tuulikud ühistati ja jääti seisma. Hiljem võeti nad muinsuskaitse alla ja restaureeriti kaheksakümnendatel. Kuid töökorda neid ei seatud. 2008 kuni 2010 renoveeriti kõiki pukktuulikuid ja hollandi tuuleveskit.

Vilidu tuulik jahvatab tuule jõul jahu ja hollandi tuuleveskis on neljal korrusel avatud piirkonna veskikultuuri ajalugu ning põllumajandust tutvustav väljapanek. Selle nägemiseks ronisid enamik külastajaid ikka kõige kõrgemale välja. Aknast vaadati huviga kaugusesse.

Tuulikumäe kompleksi oluliseks osaks on 2011. aastal Vabariigi Presidendi poolt avatud Pärandkultuurikeskus, mille ehitamisel kasutati ühena materjalidest 425 miljoni aasta vanust Jaagurahu lademe kivimit korallidega – käsijalgsete ja stromatopooridega.

Pärandkultuurikeskuses saab omandada rahvuslikke käsitööoskusi, osaleda rahvakultuuri tutvustavatel sündmustel ja maitsta Angla rukkileiva viile, mille järel mitmed väärikad ostsid leiva koju kaasa.

Väga tähtsal kohal on Anglas esivanemate käsitööoskuste õpetamine lastele.

Urmas Saard

Samal teemal:

JAANALINNUD JA FÖÖNIKSI AED

KURESSAARE MEREPÄEVADEL KESET MÜÜGI- JA MELUALA