MÄLESTATAKSE PRESIDENT PÄTSI KÜÜDITAMIST

Trivimi Velliste Tallinna Metsakalmistul Pätside rahulas kõnelemas.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna kella kuueks kogunetakse Tallinna Metsakalmistul president Pätsi rahulasse lihtsale talitusele, et mälestada Kloostrimetsa talupere küüditamise aastapäeva.

Elle Lees, Pätsi muuseumi asutaja ja auliige.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi asutaja ja auliige Elle Lees teatab, et kõnelevad ühiskonnategelane Trivimi Velliste ja Tondipoiste muuseumi juhataja Jaak Haud. Pätside kalmud kaunistatakse läidetud küünalde ja lilleõitega.

President Konstantin Päts vahistati koos perekonnaga Nõukogude okupatsioonivõimu poolt 1940. aasta 30. juulil Kloostrimetsa kodus ja küüditati Venemaale. Riigipea suri 18. jaanuaril 1956 Tveri lähedal Buraševos. Presidendi säilmete asukoht oli kaua aega teadmata, aga Eesti Muinsuskaitse Seltsil õnnestus 1990. aasta suvel see paik üles leida ja põrm kodumaa mulda toimetada. Konstantin Pätsi põrmu ümbermatmine toimus perekond Pätsi rahulasse 1990. aasta 21. oktoobril.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Kloostrimetsa mälestuspäev