POOLTEIST TOSINAT HIIU FOLKI ON SAANUD AJALOOKS

Celtic Kassari kiigeplatsil. Foto: Hiiu Folk

Hiiu Folgi juhi Astrid Nõlvaku sõnul läks tänavune 18. festival korda. Muusikutel ja peolistel vedas kõvasti ilmaga – kui mujal Hiiumaal sadaski, siis peo ajal ja -paikades mitte.

Nelja päeva kava pakkus taas loodusretki, õpitube ja hulgaliselt häid kontserte. Neljandat aastat järjest algas festival Sõru paadikuuris. Debüütesinemise tegi Astrid Nõlvaku tütar, lauldes koos emaga Hiiu Folgi avatuks; oma uut plaati esitlesid Mari Kalkun ning Juhan Uppin ja esinesid Risti rahvamuusikud ning Cätlin ja Marko Mägi.

Põhilises peopaigas Kassari kiigeplatsil astusid üles Kõrsikud, Rändaja, OLEM, Untsakad, Lõõtspillipoisid, Laikrete perebänd, Robirohi koos Astrid Nõlvakuga, Karmoškakamraadid, Celtic ning arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr koos Harjumaa noorte keelpilliorkestriga Imre Rohuvälja dirigeerimisel.

Ansambel Eesti Keeled ja Astrid Nõlvak Hiiu Folgil 2023. Foto: Hiiu Folk

Mitmed kontserdid viisid kuulajad saare teistesse kaunitesse paikadesse: Suuremõisa lossi, Orjaku sadamasse, Rudolf Tobiase majamuuseumi ja Kõpu rahvamaja õuele. Kassari kabelis musitseerisid Andre Maaker ja Marek Talts ning oma esimest sooloplaati esitlenud Eva Eensaar-Tootsen. Hubases Kassari rahvamajas lauldi Valter Parvega taas salmikulaule.

Kärdla endises kohtumajas ehk Ave Vitas tuldi kokku, et meenutada mullu lahkunud luuletajat Ave Alavainut; Sõru muuseumis tutvustati Hiiumaa kroonimata rahvapillikuningat Torupilli-Jussi.

Festivali loodusretked viisid huvilised koos matkahunt Valdek Udrisega Saarnaki laiule ning loomaaia eelmise direktori Tiit Maraniga Hiiumaa kõrbesse Kaibaldi liivikule.

Väga populaarsed olid töötoad, kus prooviti tantse ja pillilugusid ning õpiti parmupilli ja karmoškat.

Traditsioonilisel kirikukontsertide päeval musitseerisid Timo Lige, ülistuskoor Ekklesia jt, Projekt Ööbik, Pühade Aleksandrite õigeusu koor; festivali lõpetasid Eesti Keeled pilgeni täis Pühalepa kirikus Riho Sibula ja Jaak Johansoni lauludega.

Järgmine, 19. Hiiu Folk toimub 18.–21. juulil 2024.

KU päevatoimetaja