ALDO KALS: TEHKE JÄRELE VÕI MAKSKE KINNI!

Aldo Kals ja tema koostatud „Petserimaalaste üldnimestik 862-2022”
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Siin taeva all on palju imesid, aga ühest räägin siin. Laupäeval, 29.juulil kell 12 on Võru Toidukeskuse teise korruse saali Koidula 7 oodatud Petseri 2. keskkooli vilistlased ja kunagised õpetajad.

Eestis vaevalt leidub kooli, kes suudaks peaaegu veerand sajandit vahetpidamata aastast aastasse korraldada kooli suurkokkutulekuid. See suur tähendab seda, et kokku on kutsutud kõik kooli lennud. Seda, et iga lend omaette mingi ajavahega koos käib, on tavaline, aga kogu kool, on täiesti erakordne. Näiteks minu Pärnu-Jaagupi kool käib koos vaid viie ja nulliga lõppevail aastail, sest siis on selle rootsiaegsete juurtega kooli ümmargused juubelid.

Tiheda suhtlemisvõimaluse eest võlgnevad kunagised ja praegused petserlased tänuvõlgu oma vaprale eestvedajale Undina Matteusele ja tema lähikonnale. Arusaadavail põhjusil on nad oma kokkutulekuid korraldanud põhiliselt Põlva- ja Võrumaal, aga ka Tartumaal, Tartus, Tallinnas ja isegi Petseris.

Mul on külalisena au seal olla

Seekord ollakse koos Võrus. Mul on külalisena au seal olla. Olen sellele salamisi mõtelnud, aga midagi ette võtmata, on see võimalus mulle ise sülle langenud. Sellele kokkutulekule mõeldes teen igale osalejale väikese üllatuse ja pakun huvilistele soodsalt üht paksu ajalooraamatut, kus igale midagi. Et juhuslikult selle suve hakul üks minu raamat valmis sai, siis nimetan mina meie kohtumist ka raamatuesitluseks. Kes ajalugu mõtestada tahab, see võtku teadmiseks, et Petseri vapral 2. keskkoolil olid minevikus hindamatud teened eesti keele ja ajaloomälu hoidmisel ja arendamisel Petseris. Võimalusel teavitage kokkutulekust ka teisi koolikaaslasi ja oma osavõtust korraldajaid! Info tel 56 750 980 U. M.

Petserimaa sõber Aldo Kals