EMADEPÄEVAL HEISATAKSE LIPUD

Lipupäeval heisatud lipp. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Maikuu teisel pühapäeval, 14. mail, tähistatakse emadepäeva, mis on kõikide emade ja perede ühine tähtpäev, et austada ja väärtustada emade rolli ühiskonnas. Sellepärast ka lipupäev.

Pühapäeval heiskavad emadepäeva puhul Eesti lipu riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Emade austamiseks on kõik teisedki oodatud sinimustvalgeid lippe heiskama. Riigikantselei tuletab meelde, et heisatud lipp peab olema puhas ja terve.

Emadepäeva tava pärineb Ameerika Ühendriikidest, kus õpetaja Anna Jarvis asus 1907. aastal ellu viima oma ema ideed austada emasid emadepäevaga. Mõni aeg hiljem jõudis emadepäeva tähistamise komme Euroopasse. Eestisse kandus emadepäev läbi Soome 1922. aastal Naiste Karskusliidu sekretäri ja kirjaniku Helmi Mäelo eestvedamisel.

Emadepäeval on kujunenud tavaks emadele lillede kinkimine. Lapsed püüavad oma ema üllatada, tehes ema eest koduseid toimetusi, koristades ja küpsetades. Pidupäeval kaetakse pidupäevaselt kaunilt laud. Külastatakse juba lahkunud emade kalmusid. Emadepäeval kuulutab naisliit välja ka aasta ema tiitlikandja, aset leiavad mitmed muudki südamlikud sündmused.

Pärnus korraldab täna, 13. mail, Jana Trink Erakool Hestia Hotel Strand Jurmala saalis traditsioonilise Emadepäeva muusikakohviku, mis on toimunud alates 2008. aastast ja kestab orienteeruvalt kuus tundi. Alates kella ühest võib kohvikust perega läbi astuda terve päeva vältel, pista põske naiskoori Põllepaelad valmistatud hõrgutisi ja nautida laulu ning muusikat, mida esitavad Jana Trink Erakooli laulustuudio mudilased, solistid, stuudiokoorid Primo ja Supremo, ansambel Kõlarüü ning naiskoor Põllepaelad.

KU päevatoimetaja