VÄHIRAVI VAJAB ÜHTSEMAT JUHTIMIST

Kaia Iva. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna toimub Swissôtel Tallinn konverentsikeskuses Regionaalhaigla rahvusvaheline konverents koondnimega „Koostöö onkoloogias“, mis käsitleb uuemaid arengusuundi vähiravis. Konverentsi modereerib dr Vahur Valvere.

„Vähiravi korralduses on Eestis keerulised ajad ning see valdkond vajab ühtsemat juhtimist. Vaja on vähitõrje tegevuskava reaalsete tegudega sisustada, residentuur toimima saada nii, et meil oleks tagatud nii piisav arv onkolooge kui ka rahastus innovaatilisele meditsiinitehnikale ja loomulikult uutele vähiravimitele,“ rõhutas Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.

Patsiendi rollist räägib konverentsil endine sotsiaalkaitseminister ja poliitik Kaia Iva, kes on vähiga võidelnud mitmeid aastaid

„Vähiravi edu võti on koostöö igal tasandil – tegevuskava ja rahastamise jätkusuutlikul planeerimisel, vähiraviga tegelevate erialade vahel, teadustöös ning kindlasti ka koostöö patsiendiga, ” ütles onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Helis Pokker. Patsiendi rollist räägib konverentsil endine sotsiaalkaitseminister ja poliitik Kaia Iva, kes on vähiga võidelnud mitmeid aastaid.

Konverentsile on kogemusi jagama kutsutud lektorid Saksamaalt, Küproselt ning Leedust. Euroopa vähiravi trende tutvustab prof Markus Moehler Euroopa Vähiuuringute ja Ravi Keskusest, vähi diagnostikast ja ravi uutest suundadest räägivad ka dr Laimonas Jarusevicius Leedust ning prof Anastasia Constantinidou Küproselt. Lisaks tutvustavad Regionaalhaigla kolleegid erinevaid interdistsiplinaarseid käsitlusi patsientide ravis ning prof Kaia Palm Euroopa Vähimissiooni 2023. aasta arenguid.

Põhjust rahuloluks annab ka äsja avatud Regionaalhaigla Y-korpus, kus on patsientidele kaasaegsed ja mugavad ravitingimused

Dr Pokkeri sõnul oleme vähiravis jõudnud heade tulemusteni. „Eestis on järjest vähem vähke, mille korral elulemusnäitajad Põhjamaadele alla jäävad. “Vähk Eestis: haigestumus 2019 ja elulemus 2015–2019” andmeil on Eestis enamiku vähkide korral viis aastat pärast diagnoosimist elus sama palju patsiente kui Põhjamaades.“ Põhjust rahuloluks annab ka äsja avatud Regionaalhaigla Y-korpus, kus on patsientidele kaasaegsed ja mugavad ravitingimused.

Mullu sai Regionaalhaiglas ravi ligi 1900 kiiritusravi patsienti, üle 5800 süsteemravi patsiendi ja 4700 hematoloogilist patsienti. Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku ravimeeskonnas töötab veidi üle 280 kolleegi.

KU päevatoimetaja