SÜNNIPÄEVAKONTSERT “ARMASTUSEST”

EESTI VABARIIK 105

Fotogalerii

Sünnipäevakontsert „Armastusest” – Eesti Vabariik 105 Pärnu Kontserdimajas
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile Pärnu Kontserdimajas toimunud Eesti Vabariigi 105. aastapäeva kontsert „Armastusest”, mida korraldas Jana Trink Erakool, jättis usutletud kohalviibinute sõnul hinge kustumatu tänutunde.

Esinesid stuudiokoorid Primo ja Supremo, mudilaste laulurühmad ja naiskoor Põllepaelad. Dirigendid ja juhendajad olid Jana Trink ja Tõiv Tiits. Saatebänd: Jüri Kukk, Andrus Haugas ja Olav Kund. Kontserdi kunstiline juht oli Jana Trink ja korralduse eest seisid hea Heli Tammsalu ning Malle Jürgens.

Sellel korral läheneti väga laial skeenel

Urmas Varris ja tema abikaasa Kadri sisenesid kontserdimaja saali ühena esimestest, pilgud suunatud rõdule, kus nende lapsed juba aegsasti elevil olekuga oma esinemist ootamas. Saalist väljumiselgi olid Urmas ja Kadri viimaste hulgas, nende pilgud saatmas viimaseid lavalt lahkuvaid esinejaid, keda oli tõepoolest lugematu hulk. „Nagu ikka jättis kontsert väga võimsa emotsiooni. Ega mäletagi mitmes kord see meile oli ja ega see tähtsust oma,” rääkis Urmas pärast kontserti. „Sellel korral läheneti väga laial skeenel, alustades kirikumuusikast ja lõpetades hiphopiga. Sinna vahele veel Ehala, Tormis, Arak, Koikson ja paljud teised. Sellest kontserdist on saamas sümbol, mis tuletab meelde, et Eesti Vabariigi sünnipäev on kohe kätte jõudmas. Kõik armastusega Eestile. Suured tänud, Jana Trink Erakool!” Öeldud sõnadega ühines Kadri ja majast väljunud lapsedki olid ülirõõmsad toimunust.

Jana Trink ja lilled talle, sünnipäevakontsert „Armastusest” – Eesti Vabariik 105 Pärnu Kontserdimajas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Aga pöördugem tagasivaatele algusest peale. Õhtujuht Elmar Trink ütles sissejuhatuseks, et juba aastaid tähistab SA Pärnu Vabahariduskeskus Eesti vabariigi aastapäeva pidupäevakontserdiga Pärnu Kontserdimajas, kus esinevad mitme põlvkonna lauljad laulustuudiotest ja majas tegutsevatest kooridest.

Lavale sammusid Eke Eendla ja Mirelle-Liis Jõerand. Neil oli au laulda eeslauljatena hümni. Rahvas seisis ja laulis kaasa.

tänasel päeval peaksime isegi rohkem mõtlema sellest, kui vähe me siiski armastame

„Head Eestimaa pojad ja tütred, nende emad ja isad, vanaemad ja vanaisad. Tere kõik pärnakad! Ma ei kujutagi ette veebruari kuud Pärnu linnas kodumaa sünnipäeva tähistamas ilma sellesama kontsertita,” lausus kuulajate poole pöördunud Ene Täht, Pärnu abilinnapea hariduse ja kultuuri vallas. „Tänan Jana Tringi erakooli, et on võtnud vaevaks neid kontserte ette valmistada. Nendest õhkab suurt uhkust ja armastust lapse, pere, meie linna, meie kodumaa vastu. Peame ju varakult hakkama rääkima, mis on meie väärtused ja mis on meie armastus.” Abilinnapea rõhutas, et tänasel päeval peaksime isegi rohkem mõtlema sellest, kui vähe me siiski armastame. Ta küsis, kas me armastame mingit väärtust maisest varast või armastame rahu ja vabadust? „Tänane päev on kindlasti see, kus me räägime rahust, armastusest, perest ja kodumaast.” Täht tänas erakooli, lapsi ja lastevanemaid, kes on panustanud sellesse ilmelisse kontserti.

Sünnipäevakontsert „Armastusest” – Eesti Vabariik 105 Pärnu Kontserdimajas.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kontsertkava algaski Michel Legrand’iga, kõlas „Armastuse laul”. Solist oli taas Mirelle-Liis Jõerand, klaveril saatis Jana Trink. Enam kui 50 aastat tagasi kirjutatud „Mis värvi on armastus” on senini üks armastatumaid laule, mis loodud 1971. Laulis naiskoor Põllepaelad.

Päevajuht mõtiskles sellest, et 42-aastaselt lahkunud Lydia Koidula võinuks pikemalt elades näha ka Eesti Vabariigi sündi ning kutsus 23. ja 24. veebruaril külla Koidula muuseumisse (10.00–15.00) „Eriti palutud olete reedel kell 13.00 pidupäevatuurile „Mu õnn ja rõõm“. Linnuke olevat siristanud, et on oodata ka muusikalist etteastet,” teatas Elamar Trink. Saavad ju Koidula 180 ja Eesti Vabariik 105. Ansambel Kõlarüü laulis eesti rahvaviisi „Meil aiaäärne tänavas”.

eestlased on alati unistanud olla vabad

Tänavu toimub XIII Noorte Laulu- ja Tantsupidu „Püha on maa“, millest lauldi samuti, sest eestlased on alati unistanud olla vabad ja oma vaba maa peremehed. Oleme õnnelik inimpõlv, sest saame tõesti elada inimpõlvede legendides unistatud ajal. Vabalt ja vägevalt oma armsal Eestimaal.

Vaheajal jagas esimese poole muljeid Inga Mänd: „Ma tahan öelda, et olen alati käinud kuulamas Jana Tringi kontserte, ma arvan, et kõigil üheksal korral. Tal on tõesti iga kord midagi nii südamlikku, uudset ja nii korda loovat, et lihtsalt võrratu. Mulle väga väga meeldib just see, kui stiilselt ja hästi ta on kõik need kontserdid lavastanud. Väga hea mulje on. Alati rõõmuga. Ehala juubelikontsert oli puupüsti täis. See oli ka Jana Tringi korraldatud. Kui ikka tervis lubab, siis ma olen alati kohal.”

Teises osas liitus lauljatega kolmene bänd koosseisus Jüri Kukk (bass), Andrus Haugas (kitarr ja suupill) ja Olav Kund (trummid). Klaveril Jana Trink ja Tõiv Tiits, mõlemad vaheldumisi korduvalt ikka dirigeerimas.

Ülo Vinteri „Kodulaul”: stuudiokoor Primo, eeslauljateks Isabella Järvelaine, Hanna-Marie Kore, Emma-Liisa Kore, Helmi Endla Tiits. „Kui sind on tabanud mure või kui sul on rõõmus meel, on kodu see, kuhu leiad ikka tee…”

Tõiv Tiits, sünnipäevakontsert „Armastusest” – Eesti Vabariik 105 Pärnu Kontserdimajas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kõik on kord lapsepõlves mänginud ringmängu “Me lähme rukist lõikama“. Tänapäeval peab lastele seletama, mida tähendavad „vihku köitma”, „loogu võtma” või „pärga tegema”. Eakamatel püsivad loodetavasti veel need nooruse pildikesed paremini silme ees. Tuntud eesti rahvalaulu laulis stuudiokoor Primo, eeslauljad olid Helmi Endla Tiits, Laura Heldja, Merete Metsaveer, Ariana Larionova.

Paari tunni pikkune kontsert lõpetati lauluga „Eesti on mu kodumaa”, Kersti Kuusk. Eeslauljad olid Mattias Prei, Adriana Mitt, Marten Talts, Teele Oskar. Eesti on mu kodumaa, ilus väike riik on ta. Suuremat ei vajagi, väike on mu majagi.

Urmas Saard

Samal teemal:

PAIKUSE TULEVASEL KESKVÄLJAKUL HEISATAKSE RIIGILIPP. SÜNDMUSEL OSALEB PEAMINISTER KAJA KALLAS

SINDIS ALGAB RIIGI SÜNNIPÄEVA HOMMIK TRADITSIOONILISE LIPURIVISTUSE JA RONGKÄIGUGA

One thought on “SÜNNIPÄEVAKONTSERT “ARMASTUSEST””

  1. Tere, Urmas, ja suur tänu põjaliku ülevaate ja fotode eest Eesti Vabariik 105 kontserdi “Armastusest” kohta Pärnu kontserdimajas!
    Jana Trink ja tema kolleegid on kasvatanud üles juba mitu põlvkonda toredaid lauljaid ja jätkavad meie kujundamist laulu armastavaks rahvaks. See on tänuväärne töö, mida tehakse tõelise missioonitundega. Tänu neile kõigile! Tore, et ajakirjanik õhtu emotsioonid väga korrektselt jäädvustas.

Kommenteerimine on suletud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap