SINDIS ALGAB RIIGI SÜNNIPÄEVA HOMMIK TRADITSIOONILISE LIPURIVISTUSE JA RONGKÄIGUGA

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamine Kaitseliidu Pärnumaa maleva osalusel Sindi raekoja juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

24. veebruari hommikul kell 8.00 heisatakse pidulikult Sindi raekoja torni lipumasti Eesti lipp.

Auvalves seisavad Kaitseliidu Pärnumaa Kaitseliidu kaitseliitlased oma lipuga. Sinimustvalgeid kandelippe hoiavad Tori valla koolinoored. Eesti hümni mängib Pärnu Noorte Puhkpilliorkester Rein Vendla dirigeerimisel. Laulab Sindi segakoor Kristel Reinsalu juhatamisel. Sõnavõttudega esinevad Eneli Arusaare näiteringi õpilased, Riigikogu liige Marko Šorin, Tori vallavanem Lauri Luur.

Lauri Luur

„Tähtpäevade ja sümbolite tähtsust ei tohi alahinnata,” lausub vallavanem, kelle sõnul määravad need meie identiteedi ja kuuluvuse perekonna liikmena või kodanikuna. „Unustades sümbolid võime sattuda olukorda kus satub ohtu meie riik ja rahvus. Seetõttu on väga oluline ja tervitatav võtta aega vabariigi aastapäeva jaoks, et pidada riigi tähtsaimat tähtpäeva väärikalt,” selgitab Luur.

Pidulikule tseremooniale raekoja ees järgneb rongkäik piki Pärnu maanteed Seljamaa monumendi juurde, kus jätkatakse meelelahutusliku kava ja sõnavõttudega. Osaleb Sindi lasteaed. Karolin Übner, Sindi lasteaia muusikaõpetaja, mängib torupilli. Ilme Prenge Sindi Naisliidust laulab Ülle Jantsoni akordioni saatel Uno Naissoo laulu “Mu kodu”, millele sõnad kirjutas Juhan Saar ja tuntuks tegi Jaak Joala – „… ei piira need metsikud mäed…”

Ants Välimäe

Kõnelevad luuletaja Kaisa Hartwich ning viie lapse ja seitsme lapselapse isa, Tori Kultuurikeskuse direktor Ants Välimäe. Välimäe ütleb kõhklematult, et Eesti riigi eksistentsi peamine mõte ja eesmärk on meie keele ja kultuuri kestmine, meie maailmapildi ja meelalaadi kestmine.

Riigi sünnipäeva tähistavale sündmusele kutsutakse valla rahvast, kohaliku omavalitsuse ja selle allasutuste töötajaid, õpetajaid ning kodanikeühenduste esindatust oma lippudega.

Korraldab MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond koostöös Tori Kultuurikeskusega.

Urmas Saard