ALEVI KALMISTUL AUSTATAKSE VABADUSSÕJAS VÕIDELNUID

Pärnus Alevi kalmistul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Teisipäeval, 3. jaanuaril kell 10.30 Pärnus Alevi kalmistul algaval mälestustseremoonial meenutatakse kõiki eestlasi ja välismaalasi, kes võitlesid Vabadussõjas ning andsid oma elu Eesti vabaduse eest.

Mälestustseremoonial osalevad Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna, Noorte Kotkaste Pärnumaa maleva, Kodutütarde Pärnumaa ringkonna, Eesti reservohvitseride kogu Lääne osakonna ja Eesti lipu seltsi esindajad. Pärnu linna poolt asetavad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile pärja Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja ja linnapea Romek Kosenkranius.

Vabadussõda algas 28. novembril 1918, mil Nõukogude Vene väed tungisid üle Narva jõe. 1919. aasta alguseks oli hõivatud märkimisväärse osa Eestist. Loomisjärgus Eesti armee, mida toetasid Soome ja mitme teise maa vabatahtlikud, suutis vastase rünnakud peatada ja tagasi tõrjuda. Alates 1919. aasta märtsist oli peaaegu kogu eestlaste asuala taas Eesti vabariigi kontrolli all ning ka edasistes lahingutes ei suutnud Punaarmee Eesti sõjaväe ja rahva vastupanu murda.

Relvad vaikisid 3. jaanuaril 1920 kell 10.30, mil jõustus Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 31. detsembril 1919 sõlmitud vaherahu. Kuu aega hiljem, 2. veebruaril kirjutati Tartus alla rahulepingule ja Vabadussõda lõppes Eesti võiduga.

Eesti kaotas sõjas 6275 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses. 1920. aastatel sai alguse traditsioon pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise hetkel vaikuseminutit, et austada Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva, 3. jaanuari on Riigikogu kuulutanud lipupäevaks.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

VABADUSSÕJAS VÕIDELNUTE MÄLESTUSPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS