VABADUSSÕJAS VÕIDELNUTE MÄLESTUSPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

Uudist täiendatud

Fotomeenutus aastast 2018 – õpetaja Lembit Roosimäe ja praegused Sindi gümnaasiumi vilistlased Egon Gentalen ning Chätlyn Parts Vabadussõjas langenute mälestustahvli juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Traditsiooni jätkudes tähistab MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond aasta esimesel lipupäeval, 3. jaanuaril, Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva Sindi Vanal kalmistul ja Sindi gümnaasiumis.

Meenutatakse, et 1918. aasta 28. novembril tungisid punaarmeelased üle Narva jõe, mille järel asus Eesti Vabariik kaitsma oma iseolemise tahet. Vabadussõjas sõditi Nõukogude Venemaa ja Saksa Landeswehri vastu. Äge ja kurnav võitlus päädis Landeswehri purustamisega ja edukad vastulöögid venelastele tagasid ka diplomaadilise võidu, mis viis 1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30 alanud vaherahuni Eesti Vabariigi ja Venemaa vahel. Eesti oli selleks hetkeks kaotanud Vabadussõjas umbes 6000 inimest, neist 3588 otseses sõjategevuses.

Täpselt kell 10.30 paneb Vladimir Kokorin Sindi Jumalailmumise Koguduse kiriku tornikellad helisema. Samal ajal seisavad Sindi Vanal kalmistul puhkava Sindi gümnaasiumi vilistlase kapten Viktor Araki, Vabadusristi VR II/3 ja Kotkaristi kavaleri kalmu juures auvalves sinimustvalgeid lippe hoidvad noored. Ülempreester Ardolion peab õigeusu tava kohaselt hingepalve. Ühe sangari kalmul viibimisega mõeldakse kõigile Vabadussõjas langenutele.

Mälestustahvel Sindi gümnaasiumis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Vaimuliku riituse järel minnakse Sindi gümnaasiumis asuva Vabadussõjas langenute mälestustahvli juurde. Algusega 11.30 seisab plaadi juures auvalve. Laulab Ülle Jantson. Sindi gümnaasiumi vilistlased Chätlyn Parts ja Õnneli Pilliroog ning praegune kooli õpilane Lisette Kivimägi esitavad tantsu Ivo Linna “Oma Saar” lõigatud muusika saatel. Laul ise räägib sellest, et hoolimata eluteest, keerulistest ja vähem keerulistest olukordadest, on oluline leida see, mis teeb hingele pai ja südame soojaks. Selle tantsuga soovivad tantsijad näidata hoolivust ja armastust oma armsa kodumaa vastu.

Sõna saab Riigikogu liige ning NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni esimees, lipu seltsi liige Marko Šorin. Samuti kõnelevad Tori vallavanem Lauri Luur ja Sindi gümnaasiumi õpilane Sten Eric Hansen, kes juba alates esimesest klassist saadik kõneleb isasmaalistel ja riiklikult tähtsatel sündmustel. Noormehe sõnumiks on ikka ja alati Eesti hoidmine ja selle vajalikkus. Kui temalt küsida, et kas jälle tuled…, siis õpetaja ei jõua lausetki lõpetada. „Kes siis veel, kui mitte meie,” vastab Sten Eric Hansen enda ja oma mõttekaaslaste nimel.

3. jaanuaril Viktor Araki kalmul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Ajaloolisele vaherahu aastapäevale oodatakse kõiki töökohustustest ja õpingutest vabu isamaad armastavaid inimesi. Soovitavalt kantakse sellel päeval sinimustvalget rinnalinti.

Sindis asuvatele Tori valla allasutustele ja kodanike ühendustele saadetud kutse kujundas Egon Gentalen.

Urmas Saard