ENESEOPTIMEERIMINE VÕI ENESEÜLETAMINE?

Ajakiri Stimmen der Zeit ja Joosep Tammo. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Joosep Tammo tõi tänase YouTube kanalil peetava mõtiskluse juurde Joachim Reger’i artikkel “Das ideal der Selbstoptimierung” (eneseoptimeerimise ideaal) käesoleva aasta oktoobrikuu ajakirjas Stimmen der Zeit.

Inimene igatseb olla õnnelik. Ajaloo jooksul on see igatsus võtnud mitmesuguseid vorme. Kristlik religioon on tõotanud igavest elu. Kuid õnne otsingud ei liigu ilmalikustunud ühiskonnas enam religioosseid radu. Enamus inimesi ei leia isikliku õnne ja religiooni vahel mingeid seoseid. Laialt on levinud aga põhihoiak, mida võiks nimetada eneseoptimeerimiseks, püüdlusega erinevaid eluvaldkondi optimeerida vastavalt iseenda ideaalidele. Eesmärgiks on kogu tõelisuse modelleerimine lähtuvalt oma isiklikest eesmärkidest.

Kristlasena tõdeb Tammo, et elu ei kulge mitte alati tänu palavikulisele eneseoptimeerimisele vaid sageli ka keset pingeid, piirsituatsioone ja kannatusi. Elu, armastus ja tulevik on enese mina ületamine, kaasinimeste ja Jumala nimel. See on lahtilaskmine, tasakaal ja rahu, mitte hüsteeria ja paanika.

Allikas: https://www.youtube.com/watch?v=nqy2FbHKsb8

Urmas Saard

Samal teemal:

USK JA TEADUS EI VÄLISTA TEINETEIST

EMERSON JA ENESEUSALDUS

ILU FILOSOOFIDE SILMADES VÕI KUI TÄHTIS ON ILU?