PEAMINISTRI TÄNU VÄLISMISSIOONIDEL OSALENUD KAITSEVÄELASTELE

Tänuvastuvõtt operatsioonidel teeninud kaitseväelastele, 18.10.2022.
Foto: Jürgen Randma

Peaminister Kaja Kallase sõnul hindab Eesti välismissioonidel teenivate sõdurite tööd väga kõrgelt. „Te tugevdate Eesti kaitsevõimet ja julgeolekut. Tänan südamest kõiki teid ja ka teie lähedasi,“ lausus Kallas täna Stenbocki majas toimunud vastuvõtul välismissioonidel osalenud Eesti kaitseväelasi tänades.

Ta toonitas, et välismissioonid on ka väga oluline investeering liitlassuhete tugevdamisse ning sellesse, et Eesti oleks rahvusvahelisse julgeolekusse panustaja. „Missioonidel on tähtis osa väljaõppes ja õpitu elus rakendamisel. Tänu teile on meie kaitseväel praktiline lahingukogemus ning kogu Eesti riigikaitse on seeläbi tugevam.”

Peaminister tõi esile missioonisõdurite professionaalsust ja kõrgel tasemel oskusi. „Te olete Eesti riigi nägu ja visiitkaart, mistõttu on mul rõõm, et meie kaitseväelased on hinnatud koostööpartnerid liitlastele,“ ütles ta.

Samuti märkis Kallas, et mitte kunagi ei unusta neid 12 Eesti kaitseväelast, kes maksnud välismissioonidel kõige kõrgemat hinda ega neidki, kes saanud viga. Peaminister julgustab vajadusel kasutama kõiki riigi poolt pakutavaid abiteenuseid, milleks on psühholoogiline abi, eriarstid või taastusravi. Murede teadvustamine on tugevuse märk.

Vastuvõtule tulnud sõduritest on suurim hulk teeninud Malis Barkhane, Minusma ja EUTM Mali missioonidel ja Afganistanis. Samuti on kutsutute seas Iraagis, Iisraelis, Itaalias, Kuveidis, Liibanonis ja Mosambiigis teeninud missioonisõdurid.

KU päevatoimetaja