UKRAINA ISESEISVUSPÄEVA TÄHISTAMISEKS VALMIS MUUSIKAVIDEO

24. augustil on Ukraina iseseisvuspäev. Ukrainlaste vapruse ja vankumatu kaitsetahte, aga ka vaba ja lootusrikka tuleviku tähistamiseks valmis Riigikantselei tellimusel muusikavideo, kus astuvad üles Musamari kammernaiskoori neiud. Dirigent on Ode Pürg. Vaprat iseseisvuspäeva, Ukraina! Slava Ukraini! Koori esituses ukraina rahvalaul „ТИХА ВОДА“ (tõlkes „Vaikne vesi“).

Ukraina tähistab täna oma iseseisvuspäeva ning ühtlasi möödub täna kuus kuud päevast, mil Venemaa tungis jõhkralt kallale Ukrainale ja alustas täiemahulist sõda.

Illustreeriv fotokollaaž Pärnust. Autor: Urmas Saard / Külauudised

Peaminister Kaja Kallase sõnul toimub Ukraina iseseisvuspäeva tähistamine sellel aastal ennenägematult keerukates oludes, kuid ukrainlaste meeletu kaitsetahe ja vaprus seista oma riigi iseseisvuse eest annab meile kõigile indu jätkata Ukraina toetamist seni, kuni Venemaa selle sõja kaotab ja Ukraina okupeeritud alad tagasi saab. Sõja algusest alates on Eestisse jõudnud kümneid tuhandeid Ukraina kodanikke, kes on sunnitud põgenema sõja eest. „Aitame nii Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikke kui seisame jätkuvalt Ukraina vabaduse eest, andes neile oma riigi kaitsmiseks vajalikke relvi, väljaõpet ja humanitaarabi. Meie toetus Ukrainale on vankumatu,“ kinnitas peaminister Kallas.

Mõned päevad tagasi kiitsime valitsuses heaks järjekordse Ukraina sõjalise toetamise paketi. „Anname Ukrainale veel relvastust, eelkõige miinipildujaid ja tankitõrjerelvi. Samuti toetame Suurbritannia algatatud väljaõppe korraldamist Ukraina relvajõududele ja saadame Ukrainasse koostöös Saksamaaga veel ühe välihaigla,“ ütles Kallas. „Kutsun üles ka kõiki teisi riike jätkama Ukraina sõjalise toetamisega,“ lisas peaminister.

Igal riigil on õigus teha oma ühiskonda ja julgeolekut puudutavad otsused ise

Peaminister Kallas kinnitas ka, et Eesti jätkab rahvusvahelisel areenil jõupingutusi selleks, et Ukrainat aidata. Igal riigil on õigus teha oma ühiskonda ja julgeolekut puudutavad otsused ise. Toetame Ukrainat nende teel Euroopa Liitu. On oluline, et Ukraina tuleks sõjast välja tugevamana, kui oli enne seda. Seetõttu pakume Ukrainale abi ka EL-iga liitumiseks vajalike reformide läbiviimisel.

Olukorras, kus Ukraina inimesi piinatakse, mõrvatakse ja terroriseeritakse ei tohiks Venemaa kodanikud nautida turismireise Euroopas.

Venemaal tuleb oma tegude eest maksta. „Peame tagama selle, et agressioonikuritegude toimepanijad võetaks rahvusvaheliselt vastutusele ja tõendid talletatakse,“ ütles Kallas.

Lisaks on vaja edasi liikuda ka järgmise veel tugevama sanktsioonipaketiga. „Seejuures on oluline, et piiraksime Venemaa kodanike võimalusi Euroopas reisimiseks. Olukorras, kus Ukraina inimesi piinatakse, mõrvatakse ja terroriseeritakse ei tohiks Venemaa kodanikud nautida turismireise Euroopas. Turism on siiski privileeg, mitte õigus,“ rõhutas Kallas.

Tänase Ukraina iseseisvuspäeva tähistamiseks ja ukrainlaste toetuseks valmis muusikavideo, kus Musamari kammernaiskoori neiud dirigent Ode Pürgi juhatusel esitavad ukraina rahvalaulu „ТИХА ВОДА“ ehk „Vaikne vesi“. Videojäädvustuse tegi Sander Allikmäe.

Vaikne vesi vaikselt kaldaid pureb.

Noor kasakas, noor kasakas palub polkovnikut:

„Lase mind, polkovnik, sõjaväest koju,

sest mu tüdruk väsinud on juba igatsusest.“

„Oh, ma laseksin sind meeleldi. Kuid ehk

joo vett, külma vett – unustad tüdruku!“

„Jõin vett, külma vett, aga tüdrukut ei unustan’d.

Kuni elan, ma oma armastust ei unusta“.»

KU päevatoimetaja