ÜLESKUTSE: AITAME EESTI KÜNNIMEHED MAAILMAMEISTRIVÕISTLUSTELE

Heino Laiapea, Kaspar Järvala künniklubi

Kaspar Järvala ja Priit Puuorg Võrumaa künnipäeval. Foto: Heino Laiapea

Tänavune künni MM toimub Iirimaal 21.-22. septembril. Maailmameistrivõistlustele sõidavad Eestit esindama mullused Eesti künnimeistrid Kaspar Järvala ja Priit Puuorg.

Et kaks ühe valla meest on korraga maailmameistrivõistlustel kündmas, pole juba 17 aastat juhtunud. Torma valla künnimehed Raido Kunila ja Mait Pajo on koos käinud MMil kuuel aastal. (1993., 1994., 1995., 1999., 2003. ja 2005. aastal).

Mitmel aastal oli kindel Eesti künnimeeste toetaja Torma vald. Loogiline, et ka nüüd Kehtna vald oma künnimehi toetab – pealegi on Kehtna valla vapil künnivares.

2014. aastal Kaspar Järvala künniklubi asutamine oli üks samm, et jõuda välisvõistlustele kogemusi saama ja taset tõstma. Kaspar Järvala ja Priit Puuorg on osalenud edukalt viiel aastal Venemaa lahtistel künnivõistlustel, kus Priit 2015. aastal saavutas kolmanda koha ja Kaspar järgnevatal aastatel esimese ja teise koha. Nendel võistlustel, nagu ka kolmel korral Euroopa künnivõistlustel, käisid mehed oma kulu ja kirjadega ning ise otsitud toetajate abiga.

„Sõidame Iirimaale oma reka ja traktoritega kohe pärast Eesti meistrivõistlusi, mis on Vinnis. Auto ja laevasõiduks kulub neli päeva. Kütuse ja muud kulud on tohutult kasvanud, iga toetus kulub marjaks ära,“ selgitas Kaspar Järvala.

Ka sel aastal on kündjate sõidu organiseerimine ja toetajate otsimine jäänud suures osas kahe mehe enda peale. Kaspar on varem osalenud maailmameistrivõistlustel kolmel aastal. Priidule on Iirimaa võistlus esimene.

Mullused künnimeistrid Priit Puuorg ja Kaspar Järvala. Foto: Heino Laiapea.

Kindel plaan künda hästi

Linnameeste toetusele Eesti künnimeistrid ei looda, sest künnivõistlused on nišiala, millest meedias harva räägitakse. Küll aga on künniklubiga kohtunud varem kaks põllumajandusministrit (Ivari Padar ja Tarmo Tamm), kes on praegu Riigikogu maaelukomisjoni liikmed.

Eesti künimeistrivõistlustel osalemise peamine stiimul on võitjate õigus osaleda järgmisel aastal maailmeistrivõistlustel. Seepärast on Kehtna künnimeestel kindel plaan künda hästi ka tänavustel Eesti võistlustel Vinni vallas, mille toimumise aeg on 10 päeva enne Iirimaal peetavat MMi.

Seejuures ei paista Priit Puuorule pöördatrade meistrite klassis konkurente, sest 14-kordne Eesti meister Jüri Lai on teatanud, et tema enam künnivõistlustel ei osale. „Küntud on juba küll, nüüd aitab,“ kommenteeris Jüri Lai. Indrek Mägi Olustverest on sel ajal kombainiroolis ja Mart Raudsep Võrumaalt kavatseb aasta vahele jätta.

Kaspar Järvalal tavaatrade meistrite klassis on platsis igipõline rivaal Raido Kunila, kes on lubanud künda 100. eluaastani, niisiis on Kaspar ja Raido tavaatradel järgnevatel aastatel jätkuvalt rivis. Tavaatrade meistrite klassis on võistlustele oodatud ka Olustvere TMK vilisltased ja varasemad noortemeistrid Mark Hubert Heil ja Keit Uusen. Viiekordne eesti meister Indrek Zilensk loobus võistlemast 2018. aastal.

Kas ka Priit Puuorule kasvab pöördatrade meistrite klassis konkurente, näitab aeg.

Kehtna kündjad Iirimaa MM-ile

Kes künnioskusest kui maaviljeluskultuuri alustalast lugu peavad ja jätkuvalt künniusku on, saavad meie künnimehi aidata. On ju künnimeistrid nagu merel majakad, kes hoiavad õiget suunda.

Keeruline olukord Eesti põllumajanduses on kõigil põllumeestel, kuid sellele vaatamata kutsume lugejaid üles toetama Priidu ja Kaspari osalemist. Kündjad lähetab MMile Eesti Künniselts, tasudes osavõtumaksu.

Kontakt ja toetamine: Kaspar Järvala, kaspar@rodnas.ee, tel. 5084867
MTÜ Kaspar Järvala Künniklubi pangakonto number EE431010220231995220

Share via
Copy link
Powered by Social Snap