MOOSTE ELOHELÜ PEAAUHINNA VIIB ENDAGA KAASA 6HUNESSEQ

Mooste Elohelü peapreemia pälvinud ansambel 6hunesseq. Foto: Kristina Masen

XXIII Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü peapreemia noppis ansambel 6hunesseq.

Ansambli 6hunesseq moodustavad neli muusikut – Marion Selgall, Greta Liisa Grynberg, Maria Mänd ja Kaisa Kuslapuu, kes ühendavad meditatiivsel moel viled, poognad ja hääled.

Ansambli liikmed õpivad Heino Elleri Muusikakoolis, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias ja tunnistavad, et neid ühendab eelkõige uudishimu. Kuidas võiksid orelihelid ja hiiu kannel sobituda vaimulike rahvalaulude tundlikku maailma? Kuidas inspireerib see muusika leidma uut ja põnevat sümbioosi, särisevat õhuniiskust? (6hunesseq – võro keeles õhuniiskus).

6hunesseq ning ülejäänud võistlejad seadsid uude vormi Räpina kihelkonnas Tiina Urgantilt üles kirjutatud pala „Vanaaegne ringilaul“.

Festivali võistluskontserti hindas žürii koosseisus Taive Särg, Olav Ehala, Tõnu Kõrvits, Ivo Lille ning Juhan Uppin, kes kiitsid eriilmelisi töötluseid ja nende kõrget muusikalist taset.

Mooste Elohelü võistluskontserdil osalemiseks ei seata žanrilisi kitsendusi ja piire loob vaid esinejate fantaasia, pillimängu- ja lauluoskus.

Peapreemia pälvis 6hunesseq, kelle puhul tõstis žürii esile, et esitus oli omanäoline, salapärane ja maitsekas. Esitajad ei kaotanud ära algupärast viisi ning nii sündis vana laulu traditsioonitundlik ja leidlik moodsates värvides uuestiloomine.

Kohustusliku loo parima töötluse preemia noppis duo Viik, kelle ansambel kõlas kui üks keelpill. „Hea koosmäng, erakordne kandlemängutehnika ning väga põnevates variatsioonides üleni instrumentaalne suurepärane töötlus,“ kommenteeris žürii.

Noortepreemia viib koju Trad.Kvintessents, kelle etteastest jäi kõlama hea energia, rõõm muusikast ja koosmusitseerimisest ning värsked ideed.

Preemia „Leidlik mõte“ pälvis Cätlin Mägi & TÜ VKA torupilliõpilased, kelle esituse juures tõstis žürii esile, et tegemist on täiesti erandliku ansambliga, pilli mängutehniliste võimaluste juures leiti suurepärane lahendus: „Kohati justkui nüüdismuusika, ilusad mustrid, vaimukas.“

Publiku lemmikuks valiti ansambel 6hunesseq.

Patroon Ingrid Rüütli auhinna viib koju 6hunesseq.

Võro Instituudi auhind „Julgõ joro“ kuulub tänavu kooslusele Olõng.

Viljandi Pärimusmuusika festivali auhinna noppisid Cätlin Mägi & TÜ VKA

torupilliõpilased. Kooslust saab kuulata juba järgmisel Viljandi Pärimusmuusika Festivalil.

Eesti Rahvaluule Arhiivi auhind kuulub Cätlin Mägile & TÜ VKA torupilliõpilastele.

Sireli talu ehk Mooste Villakoja auhinna võitis ansambel Antsud.

Korraldaja eriauhind koostöös Matkajuht OÜga kuulub ansamblile Cú.

Mooste mõisa auhinna Viinavabrikult viib koju The Tomahawck Brothers ning Mooste Villalt ansambel Küi.

KU päevatoimetaja